foto: Vatican Media
09.06.2024, Vatican (Catholica) – Pornind de la o triplă libertate a lui Isus – de căutarea bogăției, puterii și faimei – Papa Francisc a întrebat astăzi, la tradiționala întâlnire cu credincioșii pentru rugăciunea mariană de la mijlocul zilei, dacă noi suntem de asemenea persoane libere. Redăm alocuțiunea papală.
Dragi frați și surori, duminică binecuvântată!
Evanghelia Liturghiei de astăzi (Marcu 3,20-35) ne spune că Isus, după ce și-a început activitatea publică, s-a confruntat cu o dublă reacție: cea a rudelor Sale, care erau îngrijorate și se temeau că a înnebunit puțin, și cea a autorităților religioase, care îl acuzau că acționează sub influența unui duh necurat. În realitate, Isus a predicat și a vindecat bolnavii prin puterea Duhului Sfânt. Și tocmai Duhul a fost cel care l-a făcut să fie liber în mod divin, deci capabil să iubească și să slujească fără măsură și fără condiționări. Isus, liber. Să ne oprim puțin pentru a contempla această libertate a lui Isus.
Isus era liber în raport cu bogăția: de aceea a părăsit siguranța satului Său, Nazaret, pentru a îmbrățișa o viață săracă și plină de incertitudini (cf. Matei 6,25-34), îngrijindu-se în mod gratuit de bolnavi și de oricine venea să îi ceară ajutorul, fără să ceară niciodată nimic în schimb (cf. Matei 10,8). Gratuitatea slujirii lui Isus este aceasta. Și este, de asemenea, gratuitatea oricărei slujiri. A fost liber în ceea ce privește puterea: într-adevăr, deși i-a chemat pe mulți să îl urmeze, nu a obligat niciodată pe nimeni să facă acest lucru și nici nu a căutat vreodată sprijinul celor puternici, ci a luat întotdeauna partea celor de pe urmă, învățându-i pe discipolii Săi să facă la fel, așa cum a făcut El (cf. Luca 22,25-27). În fine, Isus a fost liber de căutarea faimei și a aprobării și, din acest motiv, nu a renunțat niciodată la a spune adevărul, chiar cu prețul de a nu fi înțeles (cf. Marcu 3,21), de a deveni nepopular, chiar până la a muri pe cruce, fără a se lăsa intimidat, cumpărat sau corupt de ceva sau de cineva (cf. Matei 10,28).
Isus a fost un om liber. A fost liber în fața bogăției, liber în fața puterii, liber în fața căutării faimei. Iar acest lucru este important și pentru noi. Într-adevăr, dacă ne lăsăm condiționați de căutarea plăcerii, a puterii, a banilor sau a aprobării, devenim sclavii acestor lucruri. Dacă, în schimb, lăsăm ca iubirea gratuită a lui Dumnezeu să ne umple și să ne lărgească inima și dacă o lăsăm să se reverse spontan, dăruind-o înapoi altora, cu toată ființa noastră, fără teamă, fără calcule sau condiționări, atunci creștem în libertate și răspândim parfumul ei bun și în jurul nostru. Așadar, ne putem întreba: sunt eu o persoană liberă? Sau mă las încarcerat de miturile banilor, puterii și succesului, sacrificând seninătatea și pacea mea și a celorlalți pentru aceste lucruri? În locurile în care trăiesc și lucrez, răspândesc eu aerul proaspăt al libertății, sincerității și spontaneității? Fie ca Fecioara Maria să ne ajute să trăim și să iubim așa cum ne-a învățat Isus, în libertatea de copii ai lui Dumnezeu (cf. Romani 8,15.20-23).