Iubirea profundă pentru Isus Cristos este împlinirea vieţii noastre…

Iar acţiunea noastră izvorăşte din acceptarea darului iubirii care vine de la Cruce…

Provenim din naţiuni şi culturi diferite, dar împreună îi slujim Domnului în Biserică şi pentru Biserică

Ştim că suntem păcătoşi, dar şi chemaţi de Dumnezeu…

Dorim să fim totul pentru toţi, dar mai ales pentru cei săraci şi suferinzi,

fiind gata mereu să mergem acolo unde lumii îi este foame de Cristos.

Riscăm pentru Împărăţia lui Dumnezeu;

limitele sunt pentru noi o provocare…

Căutam mereu ceva mai mult…

Iezuiţii

Chemat la iezuiti?

Rămâi acasă, dacă gândul despre vocaţia la călugărie

e un motiv de nelinişte pentru tine sau dacă te face nervos.

Să nu vii la noi, dacă Biserica este pentru tine o mamă  vitregă,  şi dacă n-o iubeşti ca pe o mamă adevărată.

Să nu vii, dacă crezi că faci o favoare Societăţii lui Isus.

Vino la noi, dacă sensul vieţii tale este slujirea lui Cristos.

Vino, dacă ai o coloană vertebrală îndeajuns de puternică,

dacă ai mintea deschisă, idei clare şi inima mai mare decât lumea.

Vino, dacă ştii să râzi cu noi şi uneori să râzi chiar de tine însuţi.

Pr . Pedro Arrupe sj

 

N-ai vrea să devii iezuit?

Dacă te întrebi în ce fel ți-ai putea dărui viața lui Dumnezeu și semenilor, nu aștepta să-ți treacă, ia legătura cu Pr. Claudiu Miklos:  miklos.c@iezuiti.ro

De nu ai curaj încă să iei legătura cu noi, te poți informa. Poți începe cu partea de prezentare de pe pagina noastră.

Și mai presus de toate, nu înceta să te rogi, cerând curaj pentru a te mișca.

Formarea noastră este foarte lungă, dar nu ai vreme să te plictisești nici o clipă. Nu sunt ani de „stat la dospit”, ci un proces dinamic de dezvoltare dăruind timp spiritualității, studiului și experienței de viață în diferite domenii.

Noviciatul pune bazele vieții de iezuit. Studiezi spiritualitatea Sfântului Ignațiu și textele pe care se bazează tradiția noastră mereu în inovare. Ai ocazia să te confrunți cu experiențe de viață petrecând câteva saptămâni cu cei săraci. După câtva timp, vei face un pelerinaj sau un experiment de muncă… doi ani trec ca vântul. Te vei trezi în ziua primelor voturi pe viață (voturile simple) că nu știi când s-au dus.

Dacă nu ai făcut faculteatea înainte, devii Junior, dând timp studiilor de tip umanist și continuând cu experiențele de viață cu tineri, cu copii, cu săraci, închiși, etc.

Dacă nu simți chemarea să devii preot, poți fi frate. Iar viața de frate, înseamnă să ai o calificare, să ai abilități și calități ce pot fi dobândite prin studiu și formare profesională. În funcție de calitățile proprii și de formarea ta anterioară, superiorii te vor însoți spre ceea ce ți se potrivește mai mult.

Apoi e vremea filozofiei. În funcție de centrul de formare din Europa în care ești trimis, te vei dedica studiului acesteia, imbinată cu muncă pastorală cu oamenii străzii, cu deținuți, cu grupuri de tineri din Comunitățile de Viață creștină, cu cercetașii, etc.

Iar de ți-a obosit creierul de atâta studiu, vei face o minunată pauză de odihnă prin muncă. E ceea ce se numește perioada magisteriului. În funcție de drumul personal al fiecăruia, acesta se poate face într-un liceu, într-un colegiu, în muncă socială, în misiune pe undeva prin lume. Aceasta o vei discuta, la vremea potrivită cu superiorii. La vremea aceea, te vei simți deja iezuit bine.

Teologia și studiul acesteia este deosebit de importantă pentru un tânăr care vrea să devină preot. Studiul și munca practică se vor îmbina și în această etapă.

De nu ți-ai terminat studiile, le vei continua și după hirotonire, iar de nu, e vremea să-ți primești prima misiune acolo unde te simți chemat și e nevoie de tine.

Ultima etapă a formării, care nu se termină niciodată, este anul al treilea de noviciat. Aici, tot ce ai adunat în anii din urmă este reluat în refacerea celor treizeci de zile de exerciții spirituale. Îți vei aminti cu plăcere de ce ai trăit când ai făcut aceeași experiență în noviciat. Te vei bucura la școala afecțiunii profunde de reluarea, cu un alt bagaj spiritual, a documentelor fondatoare ale Societății lui Isus. Apoi vei depune voturile solemne. Dar nu se termină totul aici. Aventura continuă…