Viciile și virtuțile: 16 Cumpătarea

Publicatla 17 April 2024

Papa Francisc: Persoana cumpătată este echilibrată atât de principii cât și de empatie

foto: Vatican Media

17.04.2024, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a prezentat miercuri cea de-a patra și ultima virtute cardinală a cumpătării în seria sa catehetică în curs de desfășurare despre vicii și virtuți, menționând despre cumpătare că în sine este crucială pentru a trăi o viață fericită și echilibrată. „Darul persoanei cumpătate este așadar echilibrul, o calitate pe cât de prețioasă, pe atât de rară. Într-adevăr, totul în lumea noastră împinge la exces. În schimb, cumpătarea se combină bine cu valorile evanghelice, cum ar fi micimea, discreția, modestia, blândețea”, a spus miercuri Sfântul Părinte în fața credincioșilor adunați în Piața San Pietro. „Într-o lume în care mulți oameni se laudă că spun ceea ce gândesc, persoana cumpătată preferă, în schimb, să se gândească la ceea ce spune”, a spus Pontiful. „Ea nu face promisiuni goale, ci își ia angajamente în măsura în care le poate îndeplini.”

Papa a menționat că „persoana cumpătată reușește să țină laolaltă extremele: afirmă principii absolute, afirmă valori nenegociabile, dar știe, de asemenea, să înțeleagă oamenii și manifestă empatie față de ei”. Sfântul Părinte și-a deschis reflecția asupra cumpătării privind la „Etica Nicomahică” a lui Aristotel, un tratat despre arta de a trăi. A remarcat că, potrivit filozofului grec, înflorirea omului și capacitatea de a trăi o viață fericită sunt realizabile doar „prin capacitatea de stăpânire pe sine, prin arta de a nu te lăsa biruit de pasiunile rebele”. Această reflecție asupra eticii aristoteliene pune bazele unei înțelegeri a virtuții prezente în învățătura Bisericii. „Cumpătarea este virtutea morală care moderează atracția plăcerilor și asigură echilibrul în utilizarea bunurilor create”, a spus Pontiful, citând din Catehismul Bisericii Catolice.

Pentru Papă, cumpătarea, așa cum este exprimată în gândirea antică și în Biserică, poate fi rezumată la „virtutea dreptei măsuri”, aspect pe care l-a evidențiat punând-o în contrast cu cei care sunt „mânați de impulsuri sau exuberanță”, ceea ce îi face „în cele din urmă nesiguri”. A explicat că a fi cumpătat nu presupune întotdeauna să fii „pașnic” sau cu o „față zâmbitoare”. În schimb, în anumite situații, „este necesar să fii indignat, dar întotdeauna în mod corect”. „Un cuvânt de mustrare este uneori mai sănătos decât o tăcere acră și ranchiunoasă. Persoana cumpătată știe că nimic nu este mai inconfortabil decât să corectezi o altă persoană, dar știe și că este necesar; altfel, se oferă liber la răutate”, a observat el.

După binecuvântarea de la finalul audienței generale, Papa Francisc și-a reînnoit apelul pentru pace în Ucraina și în Gaza, implorând ca „prizonierii de război” și „cei torturați” să fie eliberați. „Torturarea prizonierilor este un lucru foarte rău, nu este uman”, a spus el. „Să ne gândim la numeroasele torturi care aduc atingere demnității persoanei și la numeroasele persoane torturate.”

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia