foto: Vatican Media

17.09.2023, Vatican (Catholica) – „Dumnezeu iartă în mod incalculabil, excedând orice măsură. El este așa, acționează din iubire și din gratuitate. Dumnezeu nu se cumpără, Dumnezeu este gratuit, este în întregime gratuitate.” Aceste afirmații au fost făcute astăzi de Papa Francisc, înaintea rugăciunii „Îngerul Domnului”. Redăm alocuțiunea papală după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro.

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, evanghelia ne vorbește despre iertare (cf. Mt 18,21-35). Petru îl întreabă pe Isus: „Doamne, de câte ori să îl iert pe fratele meu care greșește împotriva mea? De șapte ori?” (v. 21). Șapte, în Biblie, este un număr care indică totalitate, așadar, Petru este foarte generos în fundamentele întrebării sale. Dar Isus merge mai departe și îi răspunde: „Nu îți spun până la șapte ori, ci până la șaptezeci de ori șapte” (v. 22). Adică, îi spune că, atunci când se iartă, nu se calculează, că este bine de iertat tot și întotdeauna! Exact cum face Dumnezeu cu noi și cum este chemat să facă acela care administrează iertarea lui Dumnezeu: a ierta mereu. Eu aceasta o spun mult preoților, duhovnicilor: iertați mereu așa cum iartă Dumnezeu.

Isus ilustrează după aceea această realitate printr-o parabolă, care are mereu de-a face cu numerele. Un rege, după ce a fost rugat, îi iartă unui servitor datoria de 10.000 de talanți: este o valoare exagerată, imensă, care oscilează între 200 și 500 de tone de argint: exagerată. Era o datorie imposibil de plătit, chiar și muncind o viață întreagă: și totuși, acel stăpân, care îl amintește pe Tatăl nostru, îl iartă din pură „milă” (v. 27). Aceasta este inima lui Dumnezeu: iartă mereu, pentru că Dumnezeu este milostiv. Să nu uităm cum este Dumnezeu: este aproape, milostiv și îndurător; așa este modul de a fi al lui Dumnezeu. Însă, după aceea, acest servitor, căruia i-a fost iertată datoria, nu folosește nici o milostivire față de un coleg care îi datorează 100 de dinari. Și aceasta este o cifră consistentă, echivalentul a circa trei luni de salariu – ca și cum ar spune că iertarea între noi costă! -, dar deloc comparabilă cu cifra precedentă, pe care stăpânul o iertase.

Mesajul lui Isus este clar: Dumnezeu iartă în mod incalculabil, excedând orice măsură. El este așa, acționează din iubire și din gratuitate. Dumnezeu nu se cumpără, Dumnezeu este gratuit, este în întregime gratuitate. Noi nu putem să îi plătim, dar, atunci când îl iertăm pe fratele sau pe sora, îl imităm. Așadar, a ierta nu este o acțiune bună care se poate sau nu se poate face: a ierta este o condiție fundamentală pentru cel care este creștin. De fapt, fiecare dintre noi este un „iertat” sau o „iertată”: să nu uităm asta, noi suntem iertați, Dumnezeu și-a dat viața pentru noi și în nici un mod nu vom putea compensa milostivirea Sa, pe care El nu o retrage niciodată din inimă. Însă, corespunzând gratuității Sale, adică iertându-ne reciproc, putem să îi dăm mărturie, semănând viață nouă în jurul nostru. De fapt, în afara iertării nu există speranță; în afara iertării nu există pace. Iertarea este oxigenul care purifică aerul poluat de ură, iertarea este antidotul care vindecă otrăvurile supărării, este calea pentru a dezamorsa furia și a vindeca atâtea boli ale inimii care contaminează societatea.

Așadar, să ne întrebăm: eu cred că am primit de Dumnezeu darul unei iertări imense? Simt bucuria de a ști că el este gata mereu să mă ierte atunci când cad, chiar și atunci când ceilalți nu fac aceasta, chiar și atunci când nici măcar eu nu reușesc să mă iert pe mine însumi? El iartă: cred că El iartă? Și după aceea: știu să iert la rândul meu pe cel care mi-a făcut răul? În această privință, aș vrea să vă propun un mic exercițiu: să încercăm, acum, fiecare dintre noi, să ne gândim la o persoană care ne-a rănit și să îi cerem Domnului forța de a o ierta. Și să o iertăm din iubire față de Domnul: fraților și surorilor, acest lucru ne va face bine, ne va restitui pacea în inimă.

Maria, Maica Milostivirii, să ne ajute să primim harul lui Dumnezeu și să ne iertăm unii pe alții.

Exprimaţi-vă opinia