Meditația Zilei

Publicatla 13 September 2023

Miercuri, 13 septembrie 2023

Coloseni 3,9-11: „[…] v-aţi dezbrăcat de omul cel vechi împreună cu faptele lui şi v-aţi îmbrăcat cu cel nou, care se înnoieşte după chipul Creatorului său pentru a ajunge la cunoaştere, unde nu mai este nici grec, nici iudeu, nici circumcizie, nici necircumcizie, nici barbar, nici scit, nici sclav, nici liber, ci Cristos care este totul în toate.”

Cristos este totul în toate. Să păstrăm și să medităm astăzi, în inimile noastre, această frază simplă și clară. În tumultul lumii noastre, în suferințele și bucuriile zilei care stă să înceapă; în fața oricăror incertitudini, dar și a tuturor împlinirilor; în toate chipurile și sufletele cu care ne vom intersecta pe cale – să ne amintim acest cuvânt puternic și viu: Cristos este totul în toate.

Realitatea va dobândi, pentru noi, o altă profunzime și un sens nou, dacă astăzi, în străfundul inimii, în fața oricărei situații, vom lăsa acest refren să răsune și să se transforme în autentică rugăciune: Cristos este totul în toate.

Rugăciune

O, Tu, mai presus de toate,

căci cum altfel mi-e îngăduit să te laud?

Cum te va cânta cuvântul,

căci nu ești de grăit cu nici un cuvânt.

Cum te va contempla mintea,

căci nu ești cuprins de nici o minte,

Singur Tu fiind de negrăit,

ca Unul care le-ai creat pe toate cele cu grai

Singur Tu fiind de necunoscut,

fiindcă le-ai creat pe toate cele cu cuget

Toate, și câte grăiesc și câte nu grăiesc, te cuvântă.

Toate, și câte cugetă și câte nu cugetă, te cinstesc.

Căci dorurile și durerile tuturor sunt în jurul tău.

Ție ți se roagă toate, toate cele ce cugetă

Alcătuirea ta cântă imn în tăcere.

În tine rămân toate. […]

– Sf. Grigorie de Nazianz, Imn către Dumnezeu

May be an image of fog, twilight, horizon, grass, sky and text that says 'O. Tu, mai presus de toate, căci cum altfel mi-e îngăduit să te laud? DorurileÈi durerile tuturor sunt în jurul tău. Tie ti se roagă toate, toate cele ce cugetă cătuirea ta cântă imn în tăcere.'

Exprimaţi-vă opinia