Cardinalul Matteo Zuppi (Francesco Pierantoni, Flick, CC BY 2.0)

21.05.2023, Vatican (Catholica) – Cardinalul Matteo Zuppi a fost însărcinat de Papa Francisc să conducă o misiune de pace între Rusia și Ucraina în numele Vaticanului, a declarat sâmbătă directorul biroului de presă al Sfântului Scaun. „Momentul unei astfel de misiuni, precum și modalitățile acesteia, sunt studiate în prezent”, a susținut Matteo Bruni într-o scurtă declarație adresată jurnaliștilor pe 20 mai. Bruni a spus că Sfântul Părinte speră ca operațiunea, care va fi efectuată în acord cu Secretariatul de Stat, „să poată iniția căi de pace”.

Mons. Zuppi, Arhiepiscop de Bologna și președinte al Conferinței Episcopale Italiene, are legături puternice cu influenta comunitate Sant’Egidio. Sant’Egidio este o asociație catolică laică ce ajută migranții și promovează ecumenismul. De asemenea, a ajutat la negocierea reconcilierii, inclusiv prin organizarea de discuții de pace, în țări precum Mozambic și Sudanul de Sud. Papa Francisc a declarat la sfârșitul lunii aprilie că Vaticanul este implicat într-o misiune secretă de pace pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Atât oficialii ucraineni, cât și cei ruși s-au grăbit să nege faptul că au loc negocieri, dar un consilier papal apropiat a confirmat declarația Pontifului într-un interviu acordat unei publicații italiene, apărut la începutul acestei luni.

Sâmbătă, Papa Francisc a declarat unui grup de persoane consacrate cu o puternică devoțiune față de Maria că a consacrat Rusia și Ucraina Inimii Imaculate a Mariei în 2022, deoarece lumea trebuie să învețe să iubească cu tandrețe și „fără a face calcule”. „Iar vouă, care sunteți Compania Mariei, vă cer să reînnoiți acest act de încredințare și această rugăminte”, le-a spus el misionarilor Montfort la finalul capitlului lor general. „Fie ca Mama noastră cerească să ne ajute pe toți să căutăm cu curaj și creativitate căile iertării, dialogului, acceptării și păcii pentru întreaga umanitate.”

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia