02.08.2022, Vatican (Catholica) – Papa Francisc i-a îndemnat pe miile de tineri reuniți la Medjugorje în această săptămână să urmeze exemplul Preasfintei Fecioare Maria, care ne conduce mai aproape de Cristos. Într-un mesaj adresat Festivalului Tineretului de la Medjugorje, publicat de Vatican pe 2 august 2022, Papa a spus că „este nevoie de curaj” pentru a trăi asemenea lui Cristos. „Iubiților, nu vă fie teamă. Mergeți la El cu tot ceea ce purtați în inima voastră. El este singurul Domn care oferă adevărata odihnă și adevărata pace. Urmați exemplul Mariei, Mama Lui și a noastră, care vă va conduce la El”, a spus Pontiful. „Încredințați-vă ei, Stella Maris, un semn de speranță pe marea agitată, care ne călăuzește spre portul păcii. Ea, care îl cunoaște pe Fiul ei, vă va ajuta să îl imitați în relația voastră cu Dumnezeu Tatăl, în compasiunea față de aproapele vostru și în conștientizarea a ceea ce suntem chemați să fim, copii ai lui Dumnezeu”.

Arhiepiscopul Aldo Cavalli, trimisul papal la Medjugorje, a citit cu voce tare mesajul Papei în cea de-a doua zi a celui de-al 33-lea Festival al Tineretului de la Medjugorje, care are loc în Bosnia și Herțegovina între 1 și 6 august. „În acest moment, în inima verii, Domnul vă invită să vă luați o vacanță cu El în cel mai special loc care există – inima voastră”, a spus Sfântul Părinte în mesajul pe care l-a semnat în 16 iulie, de sărbătoarea Fecioarei Maria de pe Muntele Carmel. Festivalul Tineretului de la Medjugorje, cunoscut și sub numele de „Mladifest”, este axat pe rugăciune și include Liturghii zilnice, Adorație euharistică și o procesiune cu lumânări. Tema festivalului din acest an este inspirată de cuvintele lui Cristos din Evanghelia lui Matei: „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi da odihnă!” (11,28).

Papa Francisc a spus că Domnul știe „cât de dificilă poate fi viața și că sunt multe lucruri care ne apasă inimile: multe dezamăgiri, diverse răni din trecut, poveri pe care le purtăm și nedreptăți pe care le suportăm, multe incertitudini și griji”. „Isus ne spune: ‘Veniți la Mine și învățați de la Mine’. Aceasta este o invitație la a ne pune în mișcare, nu la a sta nemișcați, înghețați și speriați în fața vieții, și la a ne bizui pe El. Pare ușor, dar în momentele întunecate este firesc să ne închidem în noi înșine. Isus dorește în schimb să ne scoată afară, așa că ne spune: ‘Veniți’. Calea de ieșire este prin intermediul relației, privind sus către Cel care ne iubește cu adevărat.” Presupusele apariții mariane de la Medjugorje au fost o sursă de controverse și de convertire încă de la începutul lor, mulți oameni venind în oraș pentru pelerinaj și rugăciune, unii susținând că au trăit miracole la fața locului, în timp ce mulți alții susțin că viziunile nu sunt credibile.

Presupusele apariții au început în 24 iunie 1981, când șase copii din Medjugorje, un oraș din ceea ce este acum Bosnia și Herțegovina, au început să experimenteze fenomene despre care au afirmat că sunt apariții ale Preasfintei Fecioare Maria. Potrivit presupușilor vizionari, aparițiile transmiteau un mesaj de pace pentru lume, un apel la convertire, rugăciune și post, precum și anumite secrete legate de evenimente care urmau să se împlinească în viitor. Se spune că aceste apariții au continuat aproape zilnic, trei dintre cei șase copii inițiali – care acum sunt tineri adulți – continuând să primească apariții în fiecare după-amiază, deoarece nu toate „secretele” destinate lor au fost dezvăluite.

În ianuarie 2014, o comisie a Vaticanului a încheiat o investigație de aproape patru ani privind aspectele doctrinare și disciplinare ale aparițiilor de la Medjugorje și a prezentat un document Congregației pentru Doctrina Credinței. În 2019, Papa Francisc le-a acordat catolicilor permisiunea de a organiza pelerinaje la Medjugorje, deși Biserica nu a dat încă un verdict cu privire la autenticitatea aparițiilor. Papa a trimis mesaje anuale la Festivalul Tineretului de la Medjugorje începând din 2020. „Dragi tineri, în timp ce vă odihniți în Isus Cristos în aceste zile, vă încredințez pe toți Preasfintei Fecioare Maria, Mama noastră cerească, pentru ca, prin mijlocirea ei și cu exemplul ei, să luați asupra voastră jugul plăcut și ușor al urmării lui Cristos”, a spus Pontiful în mesajul său. „Fie ca privirea lui Dumnezeu Tatăl, care vă iubește personal, să vă însoțească în fiecare zi, astfel încât, în relațiile cu ceilalți, să puteți fi martori ai păcii pe care o veți primi în dar”.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia