21.06.2022, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a indicat spre pe Sfântul Paul ca model pentru catolicii care caută să folosească cele mai noi tehnologii pentru a comunica Evanghelia. Într-un mesaj adresat Societății Sfântul Paul pe 18 iunie, Sfântul Părinte a încurajat congregația religioasă catolică să continue „să folosească cele mai eficiente și actualizate mijloace de comunicare pentru a aduce Vestea Bună oamenilor, acolo unde și cum trăiesc”. Le-a spus preoților, care desfășoară un apostolat în comunicații, să nu uite mesajul Sfântului Paul din Scrisoarea către Romani de a nu se conforma acestui veac, ci de a se transforma prin reînnoirea minții lor.

„Paul nu spune «transformați lumea», ci «lăsați-vă transformați», adică faceți loc singurului subiect care vă poate transforma: Duhul Sfânt, harul lui Dumnezeu”, a spus Pontiful. „Prin urmare, este vorba în primul rând de mentalitatea care trebuie schimbată, convertită și asimilată cu cea a lui Isus, pentru a contribui la răspândirea în societate a unui mod de gândire și de viață bazat pe Evanghelie. Aceasta este o mare provocare pentru Biserică”, a adăugat Sfântul Părinte. „Într-adevăr, nu este suficient să folosim mijloacele de comunicare pentru a răspândi mesajul creștin și Magisteriul Bisericii; este necesar să integrăm mesajul însuși în noua cultură creată de comunicarea modernă”, a mai spus el.

Societatea Sfântul Paul a fost fondată în Italia la începutul secolului al XX-lea de către Fericitul Giacomo Alberione, care a fondat și Fiicele Sfântului Paul. „De la Sfântul Paul se învață din nou pasiunea pentru Evanghelie și spiritul misionar, care, născându-se din «inima sa pastorală», l-a împins să se facă totul pentru toți”, a scris Papa Francisc în mesajul transmis preoților paulini. „Și acum, după perioada inițială de euforie pentru inovațiile tehnologice, suntem conștienți că nu este suficient să trăim ‘online’ sau ‘conectați’, ci trebuie să vedem în ce măsură comunicarea noastră, îmbogățită de mediul digital, creează efectiv punți și contribuie la construirea culturii întâlnirii”, a mai spus el.

În timpul audienței de la Vatican cu participanții la cel de-al 11-lea capitlu general al Societății Sfântul Paul, Papa a decis să înmâneze mesajul său scris în prealabil și să vorbească liber, în loc să citească discursul cu voce tare. A avertizat în comentariile sale libere că există multă „dezinformare” în mass-media de astăzi, „unde se spune un lucru, dar se ascund multe altele”. Pontiful a spus că „comunicarea proastă distorsionează realitatea”. A făcut apel la apostolatul mass-media nu doar să comunice clar, ci să ajute la „răscumpărarea comunicării din starea în care se află astăzi” – plină de calomnii și scandaluri. „Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă în comunicarea noastră privind credința… că mesajul vine tocmai din vocația noastră, din Evanghelie, clar, limpede și mărturisit cu propria noastră viață”, a spus el.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia