Meditația zilei

Publicatla 20 June 2022
Luni, 20 iunie 2022
 
«Cu măsura cu care măsuraţi, vi se va măsura şi vouă!» (Mt 7, 3).
 
Isus nu vrea să ne amăgească cu niște chestiuni eronate legate de iertarea lui Dumnzeu ca și acum ar fi o consecință a hazardului sau a vreunui ghinion de care omul s-ar fi pricopsit. În cuvintele sale legate de judecată și implicit de iertare, Isus accentuează importanța decisivă a omului în a-și dobândi iertarea de la Dumnzeu și din partea aproapelui său.
Domnul Cristos prezintă această imagine a măsurii: poate un vas de care toată lumea avea habar, față de care toți să poată avea o perspectivă de comparație. A-l judeca pe altul fără milă este asemenea unei lipse de milă, de iertare față de celălalt. Dacă dărnicia omului este sobră, sobră va fi și din partea lui Dumnezeu.
 
Aici este cheia iertării pe care noi o putem folosi: exersând iertarea față de cei ce ne-au greșit și abandonând puțin câte puțin judecata tarnșantă față de ceilalți, conștienți și noi că avem nevoie de a fi iertați și înțeleși de către Dumnezeu, iar nu judecați și condamnați.
 
Care este măsura iertării folosită de mine pentru cei ce mi-ai greșit? Cum o «potrivesc» cu măsura lui Dumnezeu față de mine, de bunătate, iertare și înțelegere?
 
«Iartă-mă, iartă-mă,
Iartă-mă, Dumnezeul meu!
Pentru timpul meu trecut
Fără rodul ce l-ai vrut,
Fără dragostea cu jar,
Doamne iartă-mă, Tu, iar!» (dintr-un cântec)

Exprimaţi-vă opinia