Meditația zilei

Publicatla 11 May 2022
Miercuri, 11 mai 2022
 
Ioan 12, 46-48: «Eu, lumina, am venit în lume pentru ca oricine crede în mine să nu rămână în întuneric. Dacă cineva aude cuvintele mele, și nu le păzește, eu nu-l judec, pentru că nu am venit să judec lumea, ci să mântuiesc lumea. Cine mă respinge și nu primește cuvintele mele își are judecătorul: cuvântul pe care l-am spus, acela îl va judeca în ziua de pe urmă. »
 
Judec(,T)ată? Dornici de a fi pe placul lui Dumnezeu și de a crește din punct de vedere al credinței, adesea, intrăm în debaraua sufletului pentru a găsi diverse unelte care credem că ne pot fi de folos. Fără ezitare punem mâna pe biciul spiritului și începem să ne judecăm, uitând de faptul că nici nu știm să-l mânuim, dar mai ales nici nu ne folosește. Devenim astfel în mod voluntar proprii judecători. Aceeași imagine o avem uneori și despre Dumnezeu: un judecător aspru și nemilos de la care așteptăm la momentul stabilit o sentință și o pedeapsă pentru fiecare păcat comis.
 
Văd bine? Am putea să facem un stop-cadru la această imagine de ansamblu (de mai sus) și deschizând acea debara a sufletului, să punem mâna pe ochelarii Sf. Scripturi . Prin “cuvântul pe care ni l-a spus”, să-L privim pe Dumnezeu așa cum este: un Tată milostiv care ne vrea binele. Așadar, a ne orienta viața după învățătura pe care ne-a transmis-o Isus, ne va ajuta să percepem altfel termenul de judecată. Iar atunci când pare că nu-L mai vedem bine/clar, să avem curajul de a schimba lentilele ochelarilor, aprofundând (C/c)uvântul.
 
Exercițiu de imaginație: La ce fel de judecată mă aștept în ziua de pe urmă? Oare cum va fi?
 
Rugăciune
Doamne Isuse, încă de la început
Tu ai chemat oameni simpli să trăiască cu tine.
Când au venit, i-ai primit deschis
și i-ai chemat să lucreze și să se bucure cu tine.
Ești cel mai minunat dintre fiii oamenilor
și cred cu tărie că vrei să fim prieteni.
Tu ești puternic, Doamne.
Atrage-mă tot mai adânc în prietenia ta
și condu-mă pe calea pe care ai urmat-o cu prietenii tăi.
                      – Joseph Tetlow SJ

Exprimaţi-vă opinia