25.07.2021, Vatican (Catholica) – Duminică, 25 iulie, a fost marcată prima Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor. Liturghia din Bazilica San Pietro ar fi trebuit să fie prezidată de Papa Francisc, dar din motive de sănătate celebrantul principal a fost Arhiepiscopul Rino Fisichella, care însă a citit predica pregătită de Sfântul Părinte. La Liturghie au participat circa 2500 de persoane vârstnice, mulți alături de copii și nepoți. „În această Zi, dedicată bunicilor și bătrânilor, aș vrea să mă opresc tocmai asupra acestor trei momente: Isus care vede foamea mulțimii; Isus care împarte pâinea; Isus care recomandă să se adune bucățile rămase. Trei momente care pot să fie rezumate în trei verbe: a vedea, a împărți, a păzi”, a scris Pontiful în predică.

Evanghelia zilei în ritul latin a fost cu înmulțirea pâinilor, de la începutul capitolului 6 al Evangheliei lui Ioan. „Isus își ridică ochii și vede mulțimea înfometată după ce a mers mult pentru a-l întâlni. Așa începe minunea, cu privirea lui Isus, care nu este indiferent sau ocupat cu altceva, ci observă mușcăturile foamei care sălășluiește în omenirea obosită. El se preocupă de noi, are grijă față de noi, vrea să sature foamea noastră de viață, de iubire și de fericire. În ochii lui Isus vedem privirea lui Dumnezeu: este o privire atentă, care își dă seama de noi, care scrutează așteptările pe care le purtăm în inimă, care observă truda, oboseala și speranța cu care mergem înainte.” Papa a făcut o paralelă cu bunicii și bătrânii din viețile noastre. „După o viață formată din jertfe, nu au fost indiferenți cu noi sau ocupați cu altceva fără noi. Au avut ochi atenți, plini de duioșie.” Și a atras atenția: „Bunicilor, care au hrănit viața noastră, le este foame de noi: de atenția noastră, de duioșia noastră. De a ne simți alături. Să ridicăm privirea spre ei, așa cum face Isus cu noi.”

Trecând la al doilea verb, a împărți, Sfântul Părinte a spus: „Astăzi este nevoie de o nouă alianță între tineri și bătrâni, este nevoie de a împărtăși comoara comună a vieții, de a visa împreună, de a depăși conflictele între generații pentru a pregăti viitorul tuturor. Fără această alianță de viață, de vise, de viitor, riscăm să murim de foame, deoarece cresc legăturile frânte, singurătățile, egoismele, forțele dezagregatoare. Adesea, în societățile noastre am încredințat viața ideii că ‘fiecare se gândește pentru sine’. Însă aceasta ucide! Evanghelia ne îndeamnă să împărtășim ceea ce suntem și ceea ce avem: numai așa putem să fim săturați. De atâtea ori am amintit ceea ce spune în această privință profetul Ioel (cf. Il 3,1): tineri și bătrâni împreună. Tinerii, profeți ai viitorului care nu uită istoria din care provin; bătrânii, visători niciodată obosiți care transmit tinerilor experiența, fără a le bloca drumul. Tineri și bătrâni, comoara tradiției și prospețimea Duhului. Tineri și bătrâni împreună. În societate și în Biserică: împreună.”

Tema primei Zile Mondiale a Bunicilor a fost „Eu sunt cu tine în toate zilele” (cf. Mt 28,20). Penitențeria Apostolică anunța acum o lună că „acordă cu bunăvoință din comorile cerești ale Bisericii indulgența plenară, respectându-se condițiile obișnuite (Spovadă sacramentală, Împărtășanie euharistică și rugăciune după intențiile Suveranului Pontif) bunicilor, bătrânilor și tuturor credincioșilor care, motivați de adevăratul spirit de pocăință și caritate, vor participa la 25 iulie 2021, cu ocazia primei Zile Mondiale a Bunicilor și a Bătrânilor, la celebrarea solemnă pe care Sfântul Părinte Francisc o va prezida în Bazilica papală vaticană sau la diferitele celebrări care se vor desfășura în toată lumea, pe care o vor putea aplica și pentru sufletele din Purgator”.

Exprimaţi-vă opinia