TABĂRA MAGIS

Publicatla 24 June 2021

Iezuiții din România, cu ocazia aniversării a 500 de ani de la convertirea Sf Ignațiu de Loyola, în perioada 2-8 August 2021, organizează o tabără în diferite zone ale țării pentru tinerii între vârsta de 18 – 35 de ani, cu scopul de a trăi spiritualitatea ignațiană prin intermediul artei, teatrului, muzicii, bibliodramei, voluntariatului și pelerinajului. Tema principală este: ”Să reînnoim toate în Cristos”. Dumnezeu se folosește de talentele noastre cunoscute și necunoscute pentru a ne învăța să avem mai multă încredere în ceea ce El poate face cu noi, decât în ceea ce putem face noi, doar cu eforturile noastre. Fiecare experiență Magis poartă cu sine mesajul că totul ne conduce spre mai mult, mai bine, mai aproape de Dumnezeu.

  1. MUNTELE BĂIȘORII – BIBLIODRAMA (lb. engleză)

Propune o experiență de cunoaștere de sine / un atelier de autocunoaștere prin intermediul Bibliei și al interpretării gesturilor noastre naturale. Locația: Muntele Băișoara, într-un ambient plăcut în natură, cu posibilitatea de a face drumeții zilnice prin pădure, timp de socializare, de rugăciune și de studiu personal.

Responsabili: Varga Piusz, Gabriela Chirteș, Sr. Elena CJ, Ciprian Prăjișteanu, Pr. Claudiu Miklos SJ.

2. ORA ET LABORA – GHIMEȘ

Drumul cunoașterii lui Dumnezeu în elementul său. Simplitatea naturii ce oferă posibilitatea de a regăsi sensul vieții, de multe ori pierdut de omul contemporan. Limpezimea apei de izvor, gustul mâncării gătite la ceaun, aroma lemnului de brad și liniștea cerului înstelat împletite cu momente de joacă, muncă, comuniune cu tine, cu ceilalți și cu Dumnezeu, sunt câțiva dintre pașii pe care vrem să-i facem împreună în experiența „Ora et labora” de la Ghimeș. O aventură în simplitate, în mijlocul creației.

Responsabili: Eduard Mărtinaș SJ, Pr. Lucian Lechințan SJ, Lucia Balint, Iudita Matei.

3. PIETRE VII – SIBIU

O biserică este un loc de întâlnire dintre om și Dumnezeu. O biserică este, în acelaşi timp, o formă de rugăciune exprimată în piatră, cărămidă şi culoare. E important ca noi să cunoaștem și, mai apoi, să arătăm că arta este o formă de apropiere de Dumnezeu, că frumusețea creată de mâna omului poate conduce la frumuseţea Celui care l-a creat pe omul însuşi. Putem învăţa să facem aceasta împreună, la Sibiu, într-o comunitate de studiu şi rugăciune.

Responsabili: Piero Loredan SJ, Dan Ruscu, Ioana Pop, Pr. Desrois Bertrand SJ.

4. TEATRU ȘI MUZICĂ – SATU MARE

Atelierele se vor derula  într-o zonă cu valențe importante pentru iezuiții din Transilvania, mai exact în incinta Convictului (Internatului) liceului Hám János din Satu Mare, unde se vor desfășura activitățile spiritual-practice, îmbinate cu inițiative culturale și recreative prin vizitarea orașului și a împrejurimilor.

Programul va cuprinde: punerea în scenă a unei piese de teatru legate de viața și personalitatea Sfântului Ignațiu de Loyola; învățarea  unor cântece, care vor fi interpretate în decursul aceleiași piese; plimbări în natură; rugăciune comunitară și împărtășire. Participanților li se cere un minimum de abilități și înclinații muzicale.

Responsabili: Andrei Roman SJ, Carina Bodea, Pr. Iulian Budău SJ, Andrei Iustin Călin, Alina Nistor.

5. SPIRITUALITATEA MUNȚILOR, VIA TRANSILVANICA: PUTNA – BISTRIȚA 

Propune experiența unei drumeții de 4 zile în care să descoperi nu numai frumusețea peisajelor mioritice românești, dar și frumusețea de a te simți pe drum împreună cu alți tineri dornici să împărtășească viața și prezența călăuzitoare a lui Dumnezeu în ea. Dacă vrei să mergi kilometri întregi prin pădure, să bei apă din izvor și să dormi în cort, această experiență este pentru tine! 

Responsabili: Gabriel Pop, Pr Iosif Șandoru SJ, Sr. Lenuța, Cornel Barna SJ.

6. VOLUNTARIAT – RÂMEȚ, APUSENI

Activitățile propun apropierea de Dumnezeu prin apropierea de cei din jur. În zilele de Magis vom răspunde nevoilor comunității, fiind gata să oferim ajutorul acolo unde ni se cere, să punem timpul și disponibilitatea noastră în slujba celor săraci,  trăind, în același timp, bucuria de a fi împreună în mijlocul naturii, cu o priveliște care te îndeamnă să-L  lauzi pe Dumnezeu prin orice lucrare.

Responsabili: Lucian Drămbărean, Ioana Bulai, Sr. Nela, Ambrozie Mengheriș SJ.

Vă așteptăm cu drag la acest eveniment, care încet, dar sigur, devine tradiție prin faptul că, de 14 ani, anual, a adus multe roade în rândul tinerilor din România, integrându-i, în același timp, în dinamica europeană și mondială a spiritualității ignațiene. 

Întreaga familie ignațiană Societatea lui Isus, împreună cu surorile Congregatio Iesu, Fidelele Companioane ale lui Isus, Surorile Sf Iosif și laici din CVX (Comunitatea de Viață Creștină), Pietre Vii și EVO (Exerciții Spirituale în viața obișnuită) vă doresc experiențe cât mai frumoase cu Dumnezeu.

Cu drag și rugăciune

Miklós Claudiu SJ

Exprimaţi-vă opinia