Meditația zilei

Publicatla 18 June 2021

Vineri, 18 Iunie 2021

Matei 6,19-23: În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: “Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde moliile şi rugina le distrug şi unde hoţii le sapă şi le fură! Adunaţi-vă comori în cer, unde nici moliile, nici rugina nu le distrug şi unde hoţii nu le sapă şi nu le fură! Căci unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.”

„Până la vârsta de 26 de ani Ignaţiu s-a dedat vanităţilor lumii; îşi găsea plăcerea mai ales în mânuirea armelor, preocupat fiind de o mare şi deşartă dorinţă de a dobândi un renume.” Aceste cuvinte din autobiografia Lui Ignațiu ne vorbesc tocmai despre acele comori iluzorii, pe care ‘moliile şi rugina le distrug şi după care sapă hoţii ca să le fure. Putem vorbi despre un fel de iluzie care ne privește pe noi toți, într-un fel sau altul, și cu nuanțe diferite în fiecare persoană: deşartă dorinţă de a dobândi un renume. Aici etimologia ne ajută să mergem mai departe. Cuvântul Deșertăciune include în sine cuvîntul Deșert. Adică Deșertăciunea ne vorbește despre lipsa de viață, apă, vegetație sau, într-un alt sens, despre lipsa de direcție.Și chiar așa e o deşartă dorinţă de a dobândi un renume: este acea dorință care nu te duce în niciun loc, și,mai ales, care îți usucă viața.

Care sunt dorințele tale deșarte, care îți iau viața?

Rugăciune

Doamne, dă-mi harul de a privi totul cu ochi noi, de a discerne și deosebi spiritele care mă ajută să înțeleg semnele timpului, de a savura lucrurile care vin de la tine și de a le da mai departe și altora. Dă-mi claritatea înțelegerii pe care i-ai dat-o lui Ignațiu. Pedro Arrupe SJ

Exprimaţi-vă opinia