12.05.2021, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a instituit marți, 11 mai 2021, noua slujire laicală a catehetului, prin Scrisoarea apostolică „Antiquum ministerium”. Catholic News Agency a realizat un material, bazat pe conferința de presă de marți, de prezentare a documentului, în care răspunde la întrebările care pot apărea cu privire la ce este și pentru cine este această nouă – sau poate nu neapărat nouă – slujire în Biserică.

– Ce este slujirea instituită a catehetului?

– O slujire instituită este un tip de slujire oficială, vocațională, în Biserica Catolică. Poate fi laicală, precum lectorul sau acolitul, sau hirotonită, precum diaconul sau preotul. Nou instituita slujire a catehetului este pentru laicii care au o chemare particulară la a sluji Biserica Catolică ca învățători ai credinței. Slujirea este „stabilă”, adică durează pentru întreaga viață, independent de faptul că persoana îndeplinește sau nu activ acea activitate în fiecare perioadă a vieții sale.

– Dar cateheții există deja. Prin ce este diferită aceasta?

– Mulți cateheți slujesc astăzi Biserica la nivel parohial, dar slujirea instituită a catehetului va fi legată de Dieceză și va fi la dispoziția Episcopului diecezan. Arhiepiscopul Rino Fisichella a explicat în cadrul conferinței de presă din Vatican, din 11 mai, că „instituirea unei slujiri de către Biserică este confirmarea faptul că persoana investită cu acea carismă aduce o autentică slujire eclesială comunității”. Arhiepiscopul Fisichella este președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, care răspunde de slujirile instituite în Biserică.

Instituirea acestei slujiri, împreună cu slujirile laicale de lector și acolit, „va face posibil să avem un laicat mai bine pregătit în transmiterea credinței”, a spus Arhiepiscopul. El a mai subliniat că slujirea instituită a catehetului este dedicată transmiterii credinței prin proclamare și instruire – catehetul nu are nici un fel de responsabilitate liturgică. El colaborează cu Episcopul local și cu preoții în a transmite comunității locale credința. Și acesta poate fi un beneficiu în locurile în care preoții sunt insuficienți.

Papa Francisc „este foarte conștient de faptul că multe zone din America Latină și Africa în continuare au astăzi cateheți în fruntea comunităților”, a spus Arhiepiscopul Fisichella. El a subliniat natura unică a fiecărei slujiri, arătând că ele nu sunt interschimbabile. „Bărbații și femeile sunt chemați să își exprime vocația baptismală în cel mai bun mod posibil, nu ca înlocuitori pentru preoți sau persoanele consacrate, ci ca laici autentici care, în natura distinctivă a slujirii lor, pot să experimenteze amploarea vocației lor baptismale de a da mărturie și de a sluji eficient comunitatea și lumea”.

– Cine este calificat să îndeplinească slujirea catehetului?

– Scrisoarea Papei Francisc spune că o persoană laică chemată să îndeplinească slujirea catehetului trebuie să aibă „o credință profundă și o maturitate umană”, pentru a fi un participant activ la viața comunității creștine, și să fie „capabil să îi primească pe ceilalți, să fie generoși și să trăiască o viață de comuniune fraternă”. Conferințele Episcopale vor fi responsabile pentru a decide „procesul necesar de formare și criteriile normative de admitere” la noua slujire. Episcopii individuali sunt însărcinați cu determinarea candidaților potriviți din teritoriile lor și cu a se asigura că ei sunt bine pregătiți prin „formarea corespunzătoare biblică, teologică, pastorală și pedagogică”. Experiența anterioară în cateheză este de asemenea o premisă obligatorie.

Arhiepiscopul Fisichella a spus că „este evident că nu oricine care este astăzi catehet va avea acces la slujirea catehetului”. „De o importanță primară este dimensiunea vocațională care implică disponibilitatea de a sluji Biserica acolo unde consideră Episcopul că este mai potrivit”, a explicat el. „Slujirile nu sunt conferite pentru satisfacția personală, ci pentru slujirea care trebuie să fie adusă Bisericii locale acolo unde Episcopul consideră necesară prezența catehetului”. Congregația Vaticanului pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor va publica în scurt timp Ritualul Instituirii noii slujiri laicale a catehetului.

– De unde a venit ideea catehetului laic?

– În Scrisoarea sa apostolică, Papa Francisc a evidențiat istoria figurii catehetului, începând cu prima Scrisoare către Corinteni, din Noul Testament, care face referire la „învățători” în cadrul comunității creștine primare. Cateheții, a spus el, au jucat un rol important în extinderea misionară a Bisericii în secolele care au urmat. De asemenea, Pontiful a remarcat reînnoita apreciere pentru implicarea cateheților laici în lucrarea de evanghelizare de după Conciliul Vatican II. Arhiepiscopul Fisichella a spus că Consiliul său Pontifical, la cererea Papei Francisc, a studiat instituția slujirii laicale a catehetului timp de mai bine de cinci ani, împreună cu Conferințele Episcopale și cu experții.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia