Papa Francisc: Isus își cunoaște oile

Publicatla 26 April 2021

Rugăciunea Angelus

25.04.2021, Vatican (Catholica) – În Duminica Bunului Păstor, Papa Francisc a subliniat că pentru Dumnezeu noi nu suntem „masă” sau „mulțime”. „Cât de frumos și mângâietor a ști că Isus ne cunoaște pe fiecare în parte, că nu suntem niște anonimi pentru El, că numele nostru îi este cunoscut!” Afirmațiile au fost făcute în contextul rugăciunii Regina Caeli. Iată alocuțiunea papală după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro.

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această a patra duminică a Paștelui, numită Duminica Bunului Păstor, Evanghelia (In 10,11-18) îl prezintă pe Isus ca adevăratul păstor, care își apără, își cunoaște și își iubește oile sale. Lui, bun păstor, i se contrapune „cel plătit”, căruia nu îi pasă de oi, pentru că nu sunt ale lui. Face această meserie numai pentru plată și nu se preocupă să le apere: când vine lupul, fuge și le abandonează (cf. v. 12-13). În schimb, Isus, adevărat păstor, ne apără mereu, ne salvează în atâtea situații dificile, situații periculoase, prin lumina cuvântului Său și forța prezenței Sale, pe care noi le experimentăm mereu și, dacă vrem să ascultăm, în toate zilele.

Al doilea aspect este că Isus, bun păstor, cunoaște – primul aspect: apără, al doilea: cunoaște – oile Sale și oile îl cunosc pe El (v. 14). Cât de frumos și mângâietor a ști că Isus ne cunoaște pe fiecare în parte, că nu suntem niște anonimi pentru El, că numele nostru îi este cunoscut! Pentru El nu suntem „masă”, „mulțime”, nu. Suntem persoane unice, fiecare cu propria istorie, [iar El] ne cunoaște pe fiecare cu propria istorie, pe fiecare cu propria valoare, fie pentru că este creatură fie pentru că este răscumpărat de Cristos. Fiecare dintre noi poate spune: Isus mă cunoaște! Este adevărat, este așa: El ne cunoaște ca nimeni altul. Numai El știe ce anume este în inima noastră, intențiile, sentimentele cele mai ascunse. Isus cunoaște calitățile noastre și defectele noastre și este gata mereu să se îngrijească de noi, pentru a vindeca rănile greșelilor noastre cu belșugul milostivirii Sale. În El se realizează pe deplin imaginea păstorului poporului lui Dumnezeu, pe care au descris-o profeții: Isus se preocupă de oile Sale, le adună, o pansează pe cea rănită, o îngrijește pe cea bolnavă. Așa putem citi în cartea profetului Ezechiel (cf. 34,11-16).

Așadar, Isus bun păstor apără, cunoaște și mai ales iubește oile Sale. Și pentru aceasta își dă viața pentru ele (cf. In 10,15). Iubirea față de oi, adică față de fiecare dintre noi, îl face să moară pe cruce, pentru că aceasta este voința Tatălui, ca nimeni să nu se piardă. Iubirea lui Cristos nu este selectivă, îi îmbrățișează pe toți. Ne amintește aceasta El însuși în Evanghelia de astăzi, când spune: „Mai am și alte oi, care nu sunt din staulul acesta; și pe acelea trebuie să le aduc; iar ele vor asculta glasul Meu și va fi o singură turmă și un singur păstor” (In 10,16). Aceste cuvinte atestă neliniștea Sa universală: El este păstor al tuturor. Isus vrea ca toți să poată primi iubirea Tatălui și să îl întâlnească pe Dumnezeu. Și Biserica este chemată să ducă înainte această misiune a lui Cristos. În afară de cei care frecventează comunitățile noastre, sunt atâtea persoane, majoritatea, care fac aceasta numai în cazuri speciale sau niciodată. Însă aceasta nu înseamnă că nu mai sunt fii ai lui Dumnezeu: Tatăl îi încredințează pe toți lui Isus bun păstor, care și-a dat viața pentru toți.

Frați și surori, Isus ne apără, ne cunoaște și ne iubește pe noi toți. Maria Preasfântă să ne ajute să îl primim și să îl urmăm primii pe Bunul Păstor, pentru a coopera cu bucurie la misiunea Sa.

Exprimaţi-vă opinia