23.04.2021, Roma (Catholica) – Cu începere de la 1 mai a.c., va lua startul, în Italia, Festivalul comunicării, inițiativă promovată și în acest an de călugării paulini și de călugărițele pauline, împreună cu Diecezele de Molfetta și Rieti. Festivalul va avea în centru tema mesajului Papei Francisc pentru Ziua mondială a comunicațiilor sociale: „Veniți și vedeți” (In 1,46), care va avea loc pe 16 mai.

Programul festivalului include Săptămâna comunicării, cu desfășurare online, între 9 și 16 mai. Inițiativa, ajunsă în acest an la cea de-a 16-a ediție, va oferi ocazia de a vorbi despre cultură și comunicare, pornind de la mesajul Sfântului Părinte. Va fi, totodată, o ocazie de a reflecta asupra viziunii propusă de Pontif în privința unui jurnalism în care, cei implicați, „uzează pingelele încălțămintei”, adică merg la fața locului, iau contact cu realitatea, așa cum a făcut Papa Francisc mergând în Irak, însoțit de 75 de jurnaliști și cameramani. A fost o vizită de neuitat într-o țară în care „nimeni nu voia să meargă”, după cum a amintit prefectul Departamentului pentru Comunicare, Paolo Ruffini.

Organizatorii festivalului au creat un promo video inspirat din cuvintele Papei Francisc, prin care lucrătorii din mass-media sunt îndemnați să meargă acolo unde au loc evenimentele, pentru a vedea cu proprii ochi realitatea pe care o vor prezenta. Este un apel la un jurnalism de investigație, de contact cu realitatea, în contrast cu jurnalismul de redacție, exercitat mai ales în fața computerului. În cadrul prezentării inițiativei, care a avut loc luni, 19 aprilie, prefectul departamentului vatican pentru comunicare s-a oprit asupra modalității de aplicare a acestor linii de orientare în cazul comunicării instituționale. Paolo Ruffini a indicat câteva „capcane de evitat”, precum autoreferențialitatea, excesiva dorință de a ocupa funcții de decizie, izolarea persoanelor sau prezentarea instituției ca pe o entitate separată care o face să apară impersonală, rece, detașată. „Criza instituțiilor publice poate apărea și din acest tip de comportament.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia