fr. Guy Consolmagno SJ

08.04.2021, Vatican (Catholica) – Observatorul astronomic al Vaticanului a lansat un nou site web ca parte a misiunii sale de a arăta lumii faptul că Biserica Catolică sprijină știința și cercetarea științifică. Împreună cu site-ul web, VaticanObservatory.org, care are sute de resurse despre credință și știință, Observatorul Vaticanului a inițiat, de asemenea, un podcast pentru a explora „minunăția universului lui Dumnezeu”, alături de astronomii Vaticanului și experți invitați. Fr. iezuit Guy Consolmagno, directorul Observatorului Vaticanului, a declarat într-un interviu prin e-mail pentru CNA că vechiul site web „a fost foarte puțin vizitat”. „Misiunea Observatorului Vaticanului, articulată de Papa Leon al XIII-lea în 1891, este de a arăta lumii că Biserica sprijină știința. Și deși am făcut o treabă destul de bună în a face știință, știu că am reușit mai puțin în ‘a arăta lumii’ aceasta”, a spus fr. Consolmagno.

Cu rădăcini care datează din 1582, Observatorul Vaticanului este unul dintre cele mai vechi observatoare astronomice active din lume. Sediul se află la Castel Gandolfo, oraș aflat în afara Romei și locația reședinței de vară a Papilor. O duzină de preoți și frați locuiesc și studiază acolo. Observatorul Vaticanului are, de asemenea, un grup de cercetare la Universitatea din Arizona, unde, în parteneriat cu Universitatea, Observatorul a construit Telescopul de Tehnologie Avansată al Vaticanului (VATT), pe Muntele Graham. Acesta a început să funcționeze în 1993.

Fr. Consolmagno a declarat că noul site web este în lucru de mai bine de un an, și după ce au primit o donație la începutul verii anului 2020 „am lucrat aproape cu normă întreagă la site”. Astronomul a spus că atunci când întâlnește oameni aude frecvent că ei nu știau că Vaticanul are un observator astronomic. „Mesajul pe care îl avem pentru publicul larg este destul de bogat”, a spus el, referindu-se la centrul de resurse privind credința și știința, de pe site-ul web. „Dar sincer, simpla conștientizare a faptului că există un observator astronomic modern susținut de Vatican (și de donații către Fundația noastră) spune tot ceea ce este esențial de spus”.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia