07.04.2021, Vatican (Catholica) – „Atunci când ne rugăm, nu o facem niciodată singuri: deși nu ne gândim, suntem cufundați într-un fluviu maiestuos de invocații care ne precedă și care urmează după noi.” Afirmația a fost făcută astăzi de Papa Francisc, în cadrul catehezei de la audiența generală de miercuri, a 28-a din seria dedicată rugăciunii, astăzi oprindu-se la legătura dintre rugăciune și comuniunea sfinților.

Citând din Catehismul Bisericii Catolice, Sfântul Părinte a amintit că sfinții „îl contemplă pe Dumnezeu, îl laudă și nu încetează să se îngrijească de cei pe care i-au lăsat pe pământ. […] Mijlocirea lor este cea mai înaltă slujire pe care o aduc planului lui Dumnezeu. Putem și se cuvine să-i rugăm să mijlocească pentru noi și pentru lumea întreagă” (2683). A subliniat și că sfinții nu sunt adorați de către catolici, ci venerați, dat fiind că ei, „în mii de moduri diferite, ne trimit la Isus Cristos, unic Domn și Mijlocitor între Dumnezeu și om. Un sfânt care nu te trimite la Isus Cristos nu este un sfânt, și nici creștin. Sfântul ți-l amintește pe Isus Cristos pentru că a parcurs drumul vieții ca un creștin. Sfinții ne amintesc că și în viața noastră, deși slabă și marcată de păcat, poate să înflorească sfințenia.”

„De fiecare dată când împreunăm mâinile și deschidem inima la Dumnezeu, ne aflăm într-o companie de sfinți anonimi și de sfinți recunoscuți care se roagă cu noi și care mijlocesc pentru noi, ca frați și surori mai mari care au trecut prin aceeași aventură umană a noastră”, a mai spus Pontiful. A explicat apoi: „Primul mod de a ne ruga pentru cineva este să vorbim lui Dumnezeu despre el sau despre ea. Dacă facem aceasta frecvent, în fiecare zi, inima noastră nu se închide, rămâne deschisă fraților. A ne ruga pentru alții este primul mod de a-i iubi și ne determină la apropierea concretă. Chiar și în momentele de conflicte, un mod de a soluționa conflictul, de a-l atenua, este să mă rog pentru persoana cu care eu sunt în conflict. Și ceva se schimbă cu rugăciunea. Primul lucru care se schimbă este inima mea, este atitudinea mea. Domnul o schimbă pentru a face posibilă o întâlnire, o nouă întâlnire și a evita ca acel conflict să devină un război fără sfârșit.”

În cateheză Papa a amintit și de numele primite la Botez, care sunt nume de sfinți. „Numele care ne-a fost dat la Botez nu este o etichetă sau o decorație! Este de obicei numele Fecioarei, al unui sfânt sau al unei sfinte, care nu așteaptă altceva decât să ne ajute în viață, să ne ajute pentru a obține de la Dumnezeu harurile de care avem mai mare nevoie. Dacă în viața noastră încercările nu au depășit limita, dacă încă suntem capabili de perseverență, dacă în pofida a toate mergem înainte cu încredere, probabil că toate acestea, mai mult decât meritelor noastre, o datorăm mijlocirii atâtor sfinți, unii în cer, alții pelerini ca și noi pe pământ, care ne-au ocrotit și însoțit pentru că știm toți că aici pe pământ există oameni sfinți, bărbați și femei sfinți care trăiesc în sfințenie.”

La finalul audienței, Sfântul Părinte a amintit de inundațiile ce au lovit Indonezia și Timor Est. „Domnul să îi primească pe răposați, să întărească pe cei din familiile lor și să îi susțină pe cei care și-au pierdut locuința.” În fine, a amintit de Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace, stabilită de Națiunile Unite. „Doresc ca ea să poată relansa experiența sportului ca eveniment de echipă, pentru a favoriza dialogul solidar între culturi și popoare diferite. În această perspectivă, sunt bucuros să încurajez Athletica Vaticana să continue în angajarea de a răspândi cultura fraternității în domeniul sportiv, acordând atenție vie persoanelor mai fragile, devenind astfel martori de pace.”

Exprimaţi-vă opinia