fr. Alois

07.04.2021, Taize (Catholica) – Superiorul de la Taizé a declarat că comunitatea sa vede că tinerii își doresc mult să se întâlnească din nou în fraternitate creștină, în contextul în care Franța și alte țări europene rămân în carantină strictă în această primăvară. Fr. Alois Leser conduce Comunitatea Taizé de peste 15 ani. Comunitatea monastică ecumenică, cu centrul în zona rurală din Burgundia, Franța, este cunoscută pentru faptul că atrage la un loc zeci de mii de tineri în fiecare an, pentru a locui și a aduce cult împreună. Superiorul a spus că pandemia a cauzat unele dificultăți comunității, dar le-a și oferit fraților mai mult timp pentru a reflecta și a-și reînnoi perspectiva asupra izvorului speranței lor.

„Ca și creștini cred că suntem forțați în acest timp să ne întoarcem cu adevărat la credința noastră și să vedem că speranța noastră nu este doar o speranță că lucrurile vor fi mai bune sau mai ușoare”, a spus fr. Alois pentru EWTN. „Speranța învierii care vine din Învierea lui Isus este cea care deschide un nou orizont, un nou orizont dincolo de toate situațiile, așa că și în acest timp de pandemie… credem că există un alt orizont dat de Învierea lui Isus”, a spus el. Cu restricții stricte legate de coronavirus încă în vigoare în mare parte din Europa, superiorul a spus că comunitatea a apelat la internet pentru a avea întâlniri cu tineri și a trimis grupuri de frați în suburbiile Parisului pentru a trăi în solidaritate cu tinerii în „acest timp dificil”. „Simțim cât de mult doresc să se întâlnească”, a spus fr. Alois. „Sunt foarte conectați prin [internet], dar acest lucru nu înlocuiește întâlnirile personale.”

Superiorul s-a întâlnit în privat cu Papa Francisc înainte de Paști. În cadrul audienței, el i-a relatat Papei cum își desfășoară Comunitatea Taizé slujirea către tineri în timpul pandemiei și cum „comunitatea mică din Taizé trăiește în Biserică, în întreaga Biserică universală”. Fr. Alois este catolic, în timp ce predecesorul său, fr. Roger Schütz, care a fondat comunitatea în 1940, s-a născut într-o familie protestantă elvețiană. Comunitatea se adună să se roage împreună de trei ori pe zi, urmând o structură de rugăciune similară cu Oficiul Divin. Comunitatea Taizé este bine cunoscută în special pentru muzica sa distinctivă, caracterizată prin cântarea repetitivă a unor versete din Sfânta Scriptură. Fr. Alois a scris o serie de piese pentru Taizé în ultimii ani. El a spus că repetiția din cântecele de la Taizé „poate stimula o viață interioară și o rugăciune interioară”, care aduce „comuniune între mulți”.

„Ne bucurăm că putem avea aceste melodii repetitive la Taizé, deoarece oamenii nu trebuie să citească texte complicate în diferite limbi. Trebuie să înveți o frază într-o limbă chiar și pe care nu o vorbești. Și o poți repeta și creează comuniune între toți cei prezenți.” Fr. Alois a explicat că la început multe dintre cântecele și rugăciunile din comunitate erau în franceză. Dar pe măsură ce au început să vină mai mulți pelerini internaționali, au descoperit că latina este o limbă care aducea unitate în rugăciune. A spus că există o lungă tradiție de rugăciune și meditație repetitive în Biserica Catolică, cu rugăciunea Rozariului și a Litaniei Sfinților ca exemple.

Liderul de la Taizé a spus că se roagă în fiecare zi pentru victimele abuzurilor clericale, conștient că propria comunitate a primit acuzații de abuz. În 2019, fr. Alois a emis o declarație conform căreia comunitatea a primit cinci acuzații de abuz comise între anii 1950 și 1980 de către trei dintre membrii săi – dintre care doi sunt morți de mai bine de 15 ani. Preotul a declarat pentru EWTN că simte un mare simț de responsabilitate pentru toți tinerii întâmpinați în fiecare an de comunitatea sa și că s-au făcut schimbări în formarea fraților de la Taizé, împreună cu oferirea de formare pentru voluntari. „Trebuie să aprofundăm frumusețea angajamentului nostru de celibat, care nu înseamnă că iubim mai puțin decât ceilalți oameni, ci că iubim într-un mod diferit”, a spus el. În timp ce a recunoscut că pandemia a făcut dificilă planificarea pentru viitor, fr. Alois a spus că speră ca Întâlnirea anuală europeană de la Taizé să poată avea loc personal la Torino, nordul Italiei, la sfârșitul acestui an, după ce Întâlnirea de anul trecut a fost anulată.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia