24.03.2021, Vatican (Catholica) – Seria de cateheze dedicate rugăciunii a continuat și la audiența generală de astăzi, în ziua premergătoare solemnității Bunei Vestiri. Dată fiind această sărbătoare, Papa Francisc a ales să vorbească despre rugăciunea cu Maria, subliniind însă că ea „mereu indică spre Cristos; este prima Lui discipolă”. Ba chiar, a spus el, „putem spune că este mai mult discipolă decât mamă”.

Pontiful a apelat la reprezentările iconografice răsăritene, mai exact la Odighitria, „aceea care ‘arată calea’, adică pe Fiul Isus Cristos. Îmi vine în minte acea frumoasă pictură antică a Odighitria din Catedrala din Bari, simplă: Sfânta Fecioară Maria care îl arată pe Isus, gol. După aceea i-au pus cămașa pentru a acoperi acea goliciune, însă adevărul este că Isus era reprezentat gol, pentru a arăta că El, om născut din Maria, este Mediatorul. Și ea indică spre Mediator: ea este Odighitria. În iconografia creștină prezența ei este pretutindeni, uneori foarte evidentă, însă întotdeauna în relație cu Fiul și în funcție de El.”

În cateheza de miercuri, 24 martie 2021, Sfântul Părinte a dorit să sublinieze cu mare claritate faptul că „Cristos este Mediatorul, puntea pe care o traversăm pentru a ne adresa Tatălui”. Și a întărit: „Este unicul Răscumpărător: nu există co-răscumpărători cu Cristos. Este Mediatorul prin excelență, este Mediatorul. Fiecare rugăciune pe care o înălțăm către Dumnezeu este prin Cristos, cu Cristos și în Cristos și se realizează grație mijlocirii sale.” Legat de ideea Fecioarei Maria drept co-răscumpărătoare, a explicat că ea „ne învăluie pe noi toți; însă ca mamă, nu ca zeiță, nu drept co-răscumpărătoare: ca mamă.”

Și a continuat: „Este adevărat că evlavia creștină îi dă mereu titluri frumoase, așa cum un fiu îi dă mamei: câte lucruri frumoase îi spune un fiu mamei pe care o iubește! Dar să fim atenți: lucrurile frumoase pe care Biserica și sfinții le spun despre Maria nu iau nimic unicității răscumpărătoare a lui Cristos. El este unicul Răscumpărător. Sunt expresii de iubire așa cum face un fiu mamei – uneori exagerate. Însă iubirea, noi știm, mereu ne determină să facem lucruri exagerate, însă cu iubire.” Și a mai spus: „Mâinile ei, ochii ei, atitudinea ei sunt un ‘catehism’ viu și indică mereu spre fundament, spre centru, adică spre Isus. Maria este total îndreptată spre El.”

„Maria a fost și este prezentă în zilele de pandemie, aproape de persoanele care din păcate au încheiat drumul lor pământesc într-o condiție de izolare, fără întărirea apropierii celor dragi ai lor. Maria este mereu acolo, alături de noi, cu duioșia sa maternă”, a spus la final Papa. „Rugăciunile adresate ei nu sunt zadarnice. Femeie a lui ‘da’, care a primit cu promptitudine invitația îngerului, răspunde și la implorările noastre, ascultă glasurile noastre, și acelea care rămân închise în inimă, care nu au forța de a ieși, dar pe care Dumnezeu le cunoaște mai bine decât noi înșine. Le ascultă ca mamă.”

Exprimaţi-vă opinia