17.03.2021, Roma (Catholica) – Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) a anunțat o descoperire istorică în mai multe peșteri din deșert. În cadrul unor săpături care au început în 2017, arheologii au descoperit în jur de 80 de fragmente noi de pergament cu texte din Vechiul Testament. Ele conțin versete scrise în greacă din cărțile lui Zaharia și Naum, care fac parte din Cartea celor Doisprezece Profeți Minori. Fragmentele fac parte dintr-un sul care, potrivit experților, aparținea rebelilor evrei, conduși de Simon Bar Kokhba, care s-au ascuns în peșteri după o revoltă eșuată împotriva stăpânirii romane între anii 132 și 136 d.C. Arheologii israelieni au început operațiunea în deșertul Iudeii pentru a împiedica jefuirea peșterilor. De asemenea, au dezgropat un depozit de monede rare din aceeași perioadă, un schelet de copil vechi de 6.000 de ani și un coș mare țesut vechi de aproximativ 10.500 de ani, cel mai vechi coș intact din lume.

Descoperirea a fost făcută într-o incintă montană greu accesibilă, cunoscută sub numele de Peștera Groazei, care se află la aproximativ 40 km sud de Ierusalim. A dobândit acest nume interesant după ce au fost găsite acolo 40 de schelete umane în timpul săpăturilor din anii 1960. Experții spun că erau rămășițele bărbaților, femeilor și copiilor care au fugit în peșteră pentru a scăpa de romani, dar au murit acolo de foame și de sete. Ei au adus cu ei ceea ce sunt acum obiecte prețioase, inclusiv ustensile de gătit, obiecte personale și documente și texte biblice. Marcello Fidanzio, directorul Institutului Arheologic și Cultural al Locurilor Biblice, din Lugano, a descris pentru Vatican News descoperirea ca „o pagină nouă în istoria săpăturilor arheologice”. A spus că este prima descoperire notabilă de la marile săpături din anii 1940 și 1950, care au scos la lumină sulurile de la Marea Moartă din Qumran și deșertul Iudeii. „Descoperiri de o asemenea semnificație”, a subliniat el, „reaprind entuziasmul pionierilor”.

Autoritatea pentru Antichități din Israel susține că aproximativ 600 de peșteri au fost cartografiate folosind drone și tehnologii avansate de sondare. Pe lângă descoperirea anunțată, aproximativ 20 de peșteri ar putea conține în continuare artefacte importante. „Este un lucru legat de care noi, specialiștii biblici, suntem pasionați”, a spus prof. Fidanzio, „dar descoperirea este, de asemenea, de o mare importanță pentru israelieni, aceste descoperiri fiind legate de identitatea lor și de istoria prezenței lor în Israel”. Fragmentele conțin bucăți foarte mici de texte din Vechiul Testament, dar au informații de oferit specialiștilor. Prof. Fidanzio a menționat că ele oferă dovezi ale „fluidității textuale”, din vremea când textul biblic nu era încă fixat. „Abia mai târziu Scripturile au fost canonizate, fixate și apoi transmise cu o mare fidelitate până în prezent”. A mai explicat că peștera Peșterii Groazei îi poate ajuta pe specialiști să înțeleagă o etapă care a condus la textul definitiv. „Aceste descoperiri ne arată un moment istoric extrem de fascinant: unul în care Biblia își găsește forma finală”, a spus profesorul din Lugano.

Fragmentele sunt scrise în principal în greacă, doar numele lui Dumnezeu fiind scris în paleo-ebraică, folosită în timpul Primului Templu (până în 586 î.C.). Prof. Fidanzio a spus că acest detaliu arată „un mare respect pentru numele de nerostit al lui Dumnezeu”. „Scrierea acestuia într-un alt alfabet”, a concluzionat el, „este o strategie scribală care urmărește să concentreze atenția cititorilor asupra acelor litere. Indică numele lui Dumnezeu drept ceva care impune un respect și o sacralitate deosebită”.

Sursa: Vatican News, ediția engleză

Exprimaţi-vă opinia