11.03.2021, București (Catholica) – În traducerea Mihaelei Voicu, Editura ARCB propune o nouă carte-interviu: „Crezul. O reflecție inedită asupra rădăcinilor credinței noastre”, interlocutorii fiind Papa Francisc și preotul jurnalist Marco Pozza. Continuare a volumelor precedente dedicate rugăciunilor Tatăl nostru și Ave Maria, prezentul dialog este dedicat Crezului, ca rezumat al esenței credinței noastre. Dacă până acum am recitat această rugăciune poate mecanic, duminica, la Sfânta Liturghie, cartea Sfântului Părinte ne va ajuta să privim altfel acest „Simbol al credinței” care, până la urmă, ne definește.

Asemenea celorlalte lucrări din serie, și acest volum se compune din întrebări și răspunsuri punctuale, care poate vor aduce lumină și asupra unor diverse întrebări din sufletul nostru. Volumul se încheie cu un text inedit al părintelui Pozza: pornind de la textul Crezului, autorul ne povestește cum trăiesc condamnații pe viață, de Paști, bucuria Învierii.

„Fratele meu și cu mine ne-am născut în anii ’80. Nouă, generației noastre, ni s-a propus să trăim cu întrebarea: servește la ceva să crezi în Dumnezeu? În decurs de o sută de ani, la noi în casă s-a trecut de la atârnarea icoanei lui Isus până și în grajduri, în semn de protecție, la punerea lui Dumnezeu între ghilimele: cred, nu cred, de ce ar trebui să cred? Cum vedeți, Sfinte Părinte, această situație: suntem oare sortiți să fim ultimii creștini? (Marco Pozza)

De-a lungul istoriei această întrebare s-a pus adesea. Întrebarea revenea când se afirma o nouă propunere culturală. Creștinismul s-a aflat dintotdeauna pe banca acuzării. Dorința asta – de a-l nimici – se naște din faptul că pentru mulți creștinismul reprezintă o amenințare: amenințarea plămadei pentru făină, pentru pâinea care dorește să rămână nedospită. Însă noi, când recităm Crezul, îl mărturisim pe Dumnezeu în adevărul Său, și în același timp vorbim și despre noi, recunoaștem ceea ce a făcut Domnul din fiecare dintre noi și din noi toți: în timp ce ne proclamăm credința, redescoperim că suntem priviți cu iubire și mântuiți, scoși din izolarea și din risipirea noastră și conduși la unitatea Trupului lui Cristos în Maica noastră Biserica. (Papa Francisc)”

Marco Pozza (n. 1979, Italia) este preot, jurnalist și realizator TV. Este autorul a trei cărți-interviu cu Papa Francisc, devenite bestseller. Din 2011 este capelanul închisorii de maximă securitate Due Palazzi din Padova. (Francesca Gehl pentru ARCB.ro)

Sursa: ARCB.ro

Exprimaţi-vă opinia