01.03.2021, Vatican (Catholica) – Cotidianul italian „Corriere della Sera” anticipează fragmente din noua carte-interviu realizată de preotul italian Marco Pozza cu Papa Francisc dedicată viciilor și virtuților. Cartea, intitulată „Dei vizi e delle virtù” (Despre vicii și virtuți) se oprește asupra crizelor de credință care dezvăluie necesitatea de a intra tot mai adânc în misterul lui Dumnezeu și de a ne schimba calea vieții. Volumul este publicat de Editura Rizzoli și va apărea în librăriile din Italia marți, 2 martie a.c.

Pr. Marco Pozza, teolog și capelan al închisorii „Due Palazzi”, din Padova, a stat de vorbă cu Papa Francisc în vederea unei emisiuni TV care se desfășoară de-a lungul a șapte episoade dedicate comparației dintre vicii și virtuți. Așa s-a născut această carte al cărei conținut a fost anticipat duminică, 28 februarie a. c., într-un articol apărut în cotidianul italian „Corriere della Sera”. Firul reflecției urmează reprezentarea celor șapte virtuți și a celor șapte vicii opuse pictate de Giotto în Capela Scrovegni din Padova. În reflecția sa, Papa Francisc spune că există persoane virtuoase și persoane vicioase, majoritatea fiind însă un amestec de vicii și virtuți. Unii excelează într-o virtute, dar au alte puncte slabe, deoarece suntem cu toții vulnerabili. Însă este important să ne cunoaștem vulnerabilitățile, să le luăm în serios, pentru a ne orienta în parcursul vieții ținând cont de acestea.

Referindu-se la mânie, Pontiful spune că aceasta este distructivă și o compară cu o furtună destinată să distrugă. În conversația cu părintele Pozza, Pontiful se oprește și asupra bullying-ului, foarte prezent în școli, explicând că acest comportament apare în contextul sărăciei de identitate, în rândul celor care, simțind lipsa unei identități, atacă și reduc identitatea altora. Sfântul Părinte atrage atenția asupra episoadelor de agresiune din școli și cartiere, explicând că singura modalitate de vindecare de acest viciu este conviețuirea, împărtășirea experiențelor, dialogul, ascultarea reciprocă, relaționarea cu celălalt, evidențiind că fiecare dintre noi are ceva bun de oferit celuilalt și fiecare dintre noi trebuie să primească ceva bun de la celălalt.

Papa vorbește apoi despre mânia lui Dumnezeu, care este îndreptată împotriva nedreptății, împotriva celui rău, nu împotriva a ceea ce derivă din slăbiciunea umană, ci a răului de inspirație satanică, a corupției generată de Satana, urmat nu doar individual ci și la nivelul unor întregi societăți. Spre deosebire de mânia omului, cu scop distrugător, mânia lui Dumnezeu intenționează să aducă dreptate, „să curețe”. Oprindu-se asupra prudenței, Pontiful a evidențiat că este virtutea guvernării, fără prudență nefiind posibilă guvernarea. Însă, pentru a fi precauți este necesară reflecția, rugăciunea și empatia cu problemele oamenilor. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia