Meditația zilei

Publicatla 1 March 2021

Luni 1 martie 2021

«Fiți milostivi precum Tatăl vostru este milostiv!» (Lc 6, 37)

Deseori am ascultat aceste cuvinte ale lui Isus, care de fiecare dată aveau parcă să-mi spună ceva nou: milă, milostenie, compasiune, acceptare, înțelegere, împăcare și lista ar putea continua. Am putea individualiza poate trei tipuri de iertare: iertarea care vine de la Dumnezeu («Și ne iartă nouă păcatele noastre»), iertarea dată celuilalt («precum și noi iertăm greșiților noștri») și apoi iertarea către sine însuși (iertarea propriilor greșeli).Invitația lui Isus pentru astăzi nu este una de a «deveni» milostivi, ci de a conștieniza că – de vreme ce am fost iertați – suntem capabili să iertăm.

Teoria ca teoria, dar…practica ne omoară: o practică de care un sfânt al Bisericii zicea într-un mod atât de frumos că «răutatea (ce ți-a fostfăcută) trebuie s-o scrii pe apă», adică s-o lași să se ducă precum a venit. Și această lăsare oare nu ar putea fi iertarea mult dorită? Luca a fost numit și evanghelistul iertării, deoarece nu se sfiește să proclame iertarea lui Dumnezeu ca o adevărată binecuvântare pentru omenire, în care noi fiii iertării Sale învățăm să practicăm iertarea.

Care sunt obstacolele aflate în calea iertării pe care o pot acorda celorlalți sau mie însumi?

Rugăciune

Te rog Doamne, să îndepărtezi tot ceea ce mă desparte pe mine de tine și pe tine de mine. Îndepărtează tot ceea ce îmi răpește demnitatea de a-ți primi privirea, supravegherea, mustrarea: de a-ți primi cuvântul și de a sta de vorbă cu tine, de a-ți primi bunăvoința și iubirea.(Sfântul Pierre Favre sj)

40409 SharesLikeCommentShare

Exprimaţi-vă opinia