Meditația zilei

Publicatla 26 February 2021

Vineri, 26 februarie 2021

Matei 5, 20-22: “Vă spun: dacă dreptatea voastră nu o va întrece cu mult pe cea a cărturarilor şi a fariseilor, nu veţi intra în împărăţia cerurilor. Aţi auzit că s-a spus celor din vechime: «Să nu ucizi!» Dacă cineva comite o crimă va fi condamnat la judecată. Dar eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va fi condamnat la judecată”.

Care este trăsătura cea mai tipică a dreptății cărturarilor și a fariseilor? Contabilitatea. Adică, dacă faci ceva greșit trebuie să fii pedepsit cu o pedeapsă corespunzătoare. Totul devine un sistem rigid, matematic, contabil. Ca și cum ființa umană – cu toată complexitatea sa – ar trebui să se încadreze într-un sistem economic. Dumnezeu nu lucrează așa. Dumnezeu știe cât de complexă este natura umană. El este singurul care știe complexitatea motivelor care au dus o persoană să se poarte într-un anumit fel, poate greșit.

Dumnezeu știe că un comportament deosebit are de a face cu educația, cu contextul în care o persoană a trăit, cu iubirea și binele pe care le-a primit sau nu le-a primit. El ne iubește și ne acceaptă așa cum suntem: doar ne cere să-l primim pe El, pentru că doar așa lucrurile se pot schimba, viața devine mai frumoasă pentru noi și pentru cei din jurul nostru.Dar noi nu suntem Dumnezeu, nu știm cu adevărat ceea ce a dus o persoană să se poarte într-un anumit fel. Până la urmă, pentru aceasta ne îndeamnă să nu ne mâniem pe fratele nostru.

Noi nu suntem în stare să judecăm pe nimeni, dar suntem în stare să-i cerem lui Dumnezeu să ne ajute să-i primim pe ceilalți așa cum sunt, să-i ajutăm, să-iîndreptăm când trebuie. Să nu ţinem cont de răul primit, să nu spunem niciodata” eu aveam dreptate”. Aceasta, cu adevărat, nu contează. Până la urmă, pacea între persoane este mult mai importantă decât să aflăm a cui este dreptatea. Dacă lumea ar lua aceasta în considerare, jumătate din războaiear dispărea.

Rugăciune

Doamne, Dumnezeul meu, te iubesc din toată inima, din tot sufletul și din toate puterile mele și mai presus de orice, pentru că ești nemărginit de bun și vrednic de iubire. Iubesc și pe aproapele ca pe mine însumi din dragoste către tine și iert din inimă pe toți aceia care mi-au greșit.Doamne, fă să te iubesc din ce în ce mai mult. Amin

Exprimaţi-vă opinia