Iaşi: 20 de ani de rugăciune Taizé

Publicatla 24 February 2021

Grupul de rugăciune Taizé din Iaşi a sărbătorit duminică, 21 februarie 2021, în Catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină”, 20 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, PS Iosif Păuleţ a binecuvântat noua cruce pictată de postulanta Mădălina Toma la Mănăstirea Surorilor Clarise de la Roman. După rugăciunea Taizé a urmat expoziţia “Culorile evangheliei duminicale”, realizată de Veronica Dămătărc, cu desene pe baza cărora membrii au meditat în acest timp de pandemie.

Rugăciunea Taizé a început, ca de obicei, cu un cântec, cei prezenţi putându-se pune treptat în prezenţa lui Dumnezeu care vorbeşte sufletului prin cântecele spirituale meditative. Iolanda Budău a transmis un salut PS Iosif Păuleţ şi tuturor celor prezenţi:

“Preasfinţite Iosif Păuleţ, dragi prieteni ai rugăciunii Taize,

Vă spunem cu toată inima bine aţi venit la rugăciunea de aducere de mulţumire pentru 20 de ani rugăciune în stil Taizé la Iaşi. Avem nenumărate motive să-i fim recunoscători Domnului la acest moment aniversar: îi mulţumim Duhului Sfânt pentru inspiraţia dăruită fratelui Roger pentru a fonda la Taizé o comunitate ecumenică dăruită rugăciunii, evanghelizării şi tinerilor; simţim recunoştinţă şi faţă de tinerii care acum 20 de ani au dorit să se apropie mai mult de Domnul prin cântecele Taizé şi împărtăşind viaţa lor de credinţă; îi purtăm în suflet pe părinţii iezuiţi care au oferit atât spaţiul casei lor din Copou pentru un loc de rugăciune, cât mai ales timpul şi experienţa lor de însoţire spirituală; mai ales suntem recunoscători Domnului pentru fiecare clipă de har pe care au experimentat-o tinerii care au ales să cânte şi să se roage în acest grup în ultimii 20 de ani.

Nu în cele din urmă îi mulţumim Domnului pentru că, după 19 ani de prezenţă şi rugăciune în Copou, ne-a dat posibilitatea de a ne ruga împreună aici în catedrală în fiecare duminică seară, după ultima Liturghie. Îi mulţumim părintelui paroh Paul Budău că ne-a oferit încrederea şi generozitatea sa primindu-ne aici, precum şi tuturor celorlalţi preoţi şi persoane consacrate de la catedrală ce ne însoţesc cu simpatia şi prezenţa lor. Acest aniversar este marcat de un dar cu totul special: o cruce nouă pictată în stil Taizé. Este un dar din mai multe puncte de vedere: în sensul cel mai profund este darul lui Isus pentru fiecare dintre noi; însă este un dar şi pentru că am primit-o prin instrumentele binevoitoare ale providenţei: meşterul din Răducăneni, Cătălin Hădăr, ne-a oferit lemnul şi a întocmit crucea şi suportul ei, iar tânăra postulantă de la mănăstirea clariselor din Roman, Mădălina Toma, ne-a oferit pictura care împodobeşte acest lemn preţios. Îi purtăm pe toţi în rugăciunea de mulţumire. Vă mulţumim şi Preasfinţiei Voastre, ep. Iosif, că aţi dorit să împărtăşiţi cu noi acest moment de rugăciune şi mai ales că veţi binecuvânta crucea, iar la urmă şi pe noi.

În timpul rugăciunii, după Tatăl nostru, vom adora crucea într-un mod potrivit cu timpul pandemiei: vom veni în procesiune, ca la Împărtăşanie, înaintea crucii şi vom face o scurtă rugăciune însoţită de semnul crucii şi o plecăciune, şi apoi vom lua un citat din Scriptură şi un semn de carte care să ne ajute pe toţi în trăirea vieţii creştine. Tuturor o rugăciune cu multă pace şi har!”

Invitat de pr. Daniel Iacobuţ, asistentul spiritual al Grupului de rugăciune Taizé din Iaşi, PS Iosif Păuleţ a rostit rugăciunea de binecuvântare a crucii, pe care apoi a stropit-o cu apă sfinţită.

Acestui moment i-au urmat cântece Taizé în diferite limbi, latină, engleză, spaniolă şi franceză, care exprimă prin diversitatea lor spiritul ecumenic universal al acestor rugăciuni. Cei din catedrală au putut formula diverse intenţii alternate de invocaţia Kyrie eleison. Într-un cuget şi-o simţire interioară a fost cântată rugăciunea “Tatăl nostru”, după care fiecare dintre cei prezenţi a putut să meargă până în faţa crucii pe care a adorat-o în tăcere.

După cuvântul final al episcopului şi binecuvântarea finală, comuniunea s-a prelungit la subsolul catedralei cu expoziţia “Culorile evangheliei duminicale”, realizată de Veronica Dămătărc.

Membrii Grupului Taizé din Iaşi

Exprimaţi-vă opinia