Cardinalul Robert Sarah

21.02.2021, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a acceptat sâmbătă retragerea Cardinalului Robert Sarah din funcția de prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. Cardinalul Sarah, care a împlinit 75 de ani în iunie 2020, era cel mai în vârstă prelat african din Vatican, numit șef al dicasterului liturgic de către Papa Francisc în noiembrie 2014. Anterior a fost președinte al Consiliului Pontifical Cor Unum și secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor.

Cardinalul guineean a scris o trilogie de cărți publicate pe scară largă în întreaga lume catolică (inclusiv în limba română, la Editura Sapientia): „Dumnezeu sau nimic” (2015), „Puterea tăcerii” (2016) și „Se lasă seara și ziua e de acum pe sfârșite” (2019). Prelatul a spus într-un tweet din 20 februarie că Papa Francisc i-a acceptat demisia la împlinirea a 75 de ani. „Sunt în mâinile lui Dumnezeu. Singura stâncă este Cristos. Ne vom întâlni din nou foarte curând la Roma și în alte părți”, a scris el pe Twitter. În timpul mandatului său la Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, Cardinalul Sarah și-a construit o reputație pentru comentarii oneste despre Biserică și lume. A avut și unele momente mai delicate în Vatican, precum în 2016, când a încurajat preoții să celebreze Liturghia orientați spre est, iar în reacție un purtător de cuvânt al Vaticanului a afirmat despre cuvintele lui că au fost „interpretate greșit”.

În timpul primului Sinod dedicat familiei, în 2014, Cardinalul Sarah s-a opus la ceea a numit a fi eforturile mass-media „de a împinge Biserica [să își schimbe] doctrina” cu privire la uniunile homosexuale. La Sinodul din 2015 dedicat familiei, el a vorbit despre amenințările la adresa instituției căsătoriei și familiei spunând că „ce erau fascismul și comunismul nazist în secolul al XX-lea, sunt astăzi ideologiile occidentale despre homosexualitate și avort, respectiv fanatismul islamic”. Cardinalul Sarah a fost de asemenea în centrul unei controverse cu privire la prezentarea unei cărți, „Din adâncul inimii noastre”, ca o lucrare co-semnată de el și de Papa emerit Benedict al XVI-lea, în ianuarie 2020. Cartea, cu subtitlul „Preoția, celibatul și criza din Biserica Catolică”, a provocat declarații contradictorii cu privire la gradul de implicare al Papei emerit în proiect.

Cardinalul Sarah a fost considerat un candidat posibil la papalitate în Conclavul din 2013, care l-a ales pe Papa Francisc. Născut în 1945 în Guineea Franceză, a fost hirotonit preot în 1969 pentru Dieceza de Conakry, după perioade de studii în Coasta de Fildeș, Guineea, Franța, Senegal, Roma și Ierusalim. A fost apoi numit Arhiepiscop de Conakry în 1979, la vârsta de 34 de ani, funcție pe care a ocupat-o până în 2001, inclusiv în timpul dictaturii lui Ahmed Sékou Touré. Mons. Sarah a fost lăudat pentru rezistența în fața dictaturii marxiste a lui Sékou Touré și pentru menținerea unității Bisericii ca instituție independentă, în contextul în care clerul catolic și credincioșii au fost persecutați. În 2001, Papa Ioan Paul al II-lea l-a adus în Vatican, numindu-l secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. A fost numit președinte al Consiliului Pontifical Cor Unum în octombrie 2010, iar o lună mai târziu a fost ridicat la rangul la Cardinal.

Cardinalul Sarah a fost numit prefect al Congregației pentru Cultul Divin în 2014. În timpul pandemiei, în aprilie 2020, a spus într-un interviu acordat revistei franceze „Valeurs actuelles” că bolnavilor și muribunzilor nu li se poate refuza asistența sacramentală din partea preotului. A afirmat: „Preoții trebuie să facă tot ce pot pentru a rămâne aproape de credincioși. Trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a-i ajuta pe cei pe moarte, fără să complice sarcina cadrelor medicale și a autorităților civile. Nimeni nu are dreptul de a priva un bolnav sau pe cineva pe moarte de asistența spirituală a preotului. Este un drept absolut și inalienabil.” În luna mai a anului trecut, Cardinalul Sarah a insistat că a fost inclus în mod greșit ca semnatar al unei controversate scrisori deschise, ce susținea că există un plan secret de exploatare a pandemiei pentru a introduce un guvern unic.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia