Meditația zilei

Publicatla 12 February 2021

Vineri, 12 februarie 2021

Marcu 7, 32-33: „I-au adus un surd care vorbea cu greu şi l-au rugat să-şi pună mâna peste el. Luându-l la o parte din mulţime, i-a pus degetele în urechi şi, cu salivă, i-a atins limba.”

Surdul nu merge singur la Isus. El este adus, asemenea paraliticului din Capernaum. Acesta este un detaliu semnificativ. Surdul, și la fel slăbănogul, fără cineva care l-ar fi adus la Isus, nu s-ar fi vindecat. Cum ne spune Papa Francisc în Exortația apostolică Gaudete et Exhultate “nimeni nu se mântuiește singur, ca individ izolat, ci Dumnezeu ne atrage ținând cont de rețeaua complexă de relații interpersonale care se stabilesc în comunitatea umană”.

Această afirmație ne face se ne gândin la două lucruri.În primul rând, eu pot să colaborez cu Dumnezeu la mântuirea celorlalți și, prin aceasta, și eu sunt mântuit. În al doilea rând, fiecare persoană cu care mă întâlnesc poate colabora cu Dumnezeu la mântuirea mea. De aceea, fiecare persoană trebuie primită, luată în considerare și ascultată. De multe ori Dumnezeu ne vorbește prin întâlnirile noastre cele mai neașteptate sau cele mai grele. Să-i cerem lui Dumnezeu harul de a trăi cu o inimă deschisă către fiecare persoană cu care ne întâlnim, special cu cele care, la prima vedere, ni se par cele mai dezagreabile.

Poate că printre ele – cum spune Sfântul Pavel – se ascunde un înger. Prin care – dintre persoanele cele mai greu de acceptat pentru mine – îmi va vorbi azi Dumnezeu?

Rugăciune

Doamne, fă din noi instrumente ale păcii tale.Fă-ne să recunoaștem răul care se strecoară într-o comunicare care nu creează comuniune.Fă-ne capabili să eliminăm otrava din judecățile noastre.Ajută-ne să vorbim despre alții ca despre frați și surori.Tu ești fidel și vrednic de încredere; fă ca vorbele noastre să fie semințe de bine pentru lume:unde este zgomot, fă să practicăm ascultarea;unde este învălmășeală, fă să inspirăm armonie;unde este ambiguitate, fă să aducem claritate;unde este excludere, fă să aducem împărtășire;unde este senzaționalism, fă să folosim sobrietate;unde este superficialitate, fă să punem întrebări adevărate;unde este prejudecată, fă să provocăm încredere;unde este agresivitate, fă să aducem respect;unde este falsitate, fă să aducem adevăr.Amin.Papa Francisc

Exprimaţi-vă opinia