Radio Vatican împlinește 90 de ani

Publicatla 10 February 2021

09.02.2021, Vatican (Catholica) – Radioul proiectat și construit de Guglielmo Marconi, la cererea Papei Pius al XI-lea, împlinește 90 de ani. În prezent, emițătorul radiofonic al Sfântului Scaun transmite în numeroase limbi – 41 în total – și, zilnic, răspândește cuvintele Evangheliei și vocea Papei în întreaga lume, după cum explică jurnalistul Massimiliano Menichetti într-un editorial prilejuit de această aniversare:

Aproximativ 12 mii de ore de transmisiune într-un an, incluzând comentarea radiofonică a unor evenimente cu caracter religios, informații, programe liturgice și muzicale. Aceasta este cartea de identitate a postului Radio Vatican, emițătorul Sfântului Scaun, a cărui realizare a fost cerută de Papa Pius al XI-lea. Emițătorul radiofonic, construit de Guglielmo Marconi în urmă cu 90 de ani, a fost încredințat spre gestionare Societății lui Isus. În prezent, Radio Vatican transmite în 41 de limbi, ducând cuvintele Evangheliei și vocea Sfântului Părinte în întreaga lume. Această aniversare este deosebit de solicitantă pentru noi. De fapt, marcăm cea de-a 90-a aniversare, în timpul uneia dintre cele mai mari încercări pentru întreaga umanitate, cauzată de pandemia de COVID-19. Dintotdeauna, misiunea noastră a fost să nu lăsăm pe nimeni singur, să ducem în lume speranța vestirii creștine și vocea Papei și să oferim o lectură a evenimentelor în lumina Evangheliei. Acest moment ne pune în fața unor întrebări și importante solicitări și pe mai departe.

De exemplu, când la 9 martie 2020, Papa Francisc a decis să inițieze celebrarea Sfintelor Liturghii transmise în direct din capela Casei Sfânta Marta, permițând întregii lumi să se roage cu el – în contextul în care celebrările în prezența credincioșilor fuseseră suspendate în multe țări – implicarea noastră la nivel tehnic și editorial s-a intensificat. Pe lângă serviciul de comentarii la radio și tv în mai multe limbi, am creat programe noi, podcast-uri, cărți audio, pentru a fi aproape de toți, pentru a ajunge în fiecare colț al lumii. În aceste luni, pe lângă informare, continuăm să adunăm și să relatăm istorii de apropiere, de ajutor, de solidaritate. Arătăm fața Bisericii și a acelei părți a societății care construiește punți, adesea în mod tăcut, care ajută și include. Potrivit studiilor și statisticelor, radioul se află într-o excelentă stare de sănătate.

În multe părți ale lumii, pe lângă emisiunile pe calea undelor, radioul oferă imagini, mesaje, posibilități de interacțiune. Radioul este prezent în rețelele de socializare, a devenit parte integrantă a acestora. Cu siguranță, este o prezență imediată și rapidă. Vocația noastră este de a duce Vestea cea Bună tuturor și facem aceasta folosind unde și tehnologie informatică. Reforma dorită de Papa Francisc ne-a proiectat, de asemenea, într-o nouă dimensiune, caracterizată de integrarea cu alte mijloace de comunicare în masă, începând cu cotidianul L’Osservatore Romano. Personalul de la Radio Vatican, care provine din 69 de țări, a permis nașterea portalului Vatican News, în care există fluxuri video, fotografice, audio și texte. Pentru a da un exemplu: podcasturile radiofonice sunt răspândite și prin intermediul rețelelor de socializare ale Departamentului pentru Comunicare, fiind însoțite adesea de imagini și elemente grafice. De asemenea, știrile sau programele radiofonice devin adesea pagini web și articole ale cotidianului L’Osservatore Romano. Suntem expresia muncii în echipă și ne aflăm încă pe cale.

Radio Vatican a vorbit întotdeauna multe limbi, dar nu am avut programe lingvistice dedicate limbilor respective. Radioul web, care este pe cale de apariție, debutează în italiană, franceză, engleză, spaniolă, portugheză, germană și armeană. Pe parcursul acestui an vor fi create aproape 30 de canale live, care corespund tot atâtor limbi, care vor putea fi ascultate atât pe pagina web a Radioului, dezvoltată în sinergie cu Vatican News, cât și prin intermediul actualei aplicații Radio Vatican. În grila de programe va fi acordat amplu spațiu muzicii și Sfintei Liturghii în limba latină.

Radio Vatican transmite prin satelit, DAB +, digital terestru, internet și, desigur, prin unde hertziene. Nu trebuie să uităm că, în special, undele scurte întruchipează ceea ce cere Papa Francisc cu tărie: să se ajungă la periferiile lumii. Am fost foarte impresionați de mărturia părintelui Pierluigi Maccalli, preotul răpit în Niger, în 2018, și eliberat în octombrie 2020. După eliberare, și-a exprimat dorința de a ne vizita. El ne-a spus că în perioada în care s-a aflat în captivitate, în deșertul Sahara, i-a fost permisă ascultarea unui mic aparat de radio – cu unde scurte – care a fost pentru el „gura de aer”. Datorită acelei cutii mici, care a trebuit, de mai multe ori, desfăcută în două pentru a fi reparată, părintele Maccalli a avut posibilitatea să asculte Sfânta Liturghie de Rusalii, prezidată de Papa Francisc. Acela a fost pentru el un moment de apropiere de neuitat. Și noi, de când am auzit această relatare, de fiecare dată când studiem cum să optimizăm transmisiile către Africa, purtăm în inimile noastre ceea ce numim „transmisiunile Maccalli”.

Astăzi, în timp ce sărbătorim această a 90-a aniversare, privim înainte cu forța și conștientizarea rădăcinilor noastre și cu dorința de duce lumina Evangheliei în lume. Pentru orice parcurs bun este necesar să știm de unde venim și în ce direcție mergem. Radio Vatican are o mare istorie de slujire, în sprijinul credinței, al libertății, al adevărului, al Bisericii, o istorie marcată de decenii de conducere de către iezuiți, care sunt încă responsabili în cadrul multor redacții. În primul mesaj radiofonic, Papa Pius al XI-lea, s-a adresat „tuturor popoarelor și tuturor creaturilor”; prin Statio Radiophonica Vaticana, Papa Pius al XII-lea a făcut apel – la microfoanele Radioului – astfel încât tensiunile să nu precipite în abisul celui de-al Doilea mare război: în acei ani întunecați, Radioul a îndeplinit o slujire admirabilă, acționând asemenea unei punți, ajutând la obținerea de vești despre soarta a mii de oameni dispăruți sau prizonieri.

Radioul a depășit fiecare zid: în anii totalitarismului a fost ascultat în clandestinitate de numeroși credincioși, cu riscul propriei vieți, pentru că doar astfel puteau participa la Sfintele Liturghii. Ne amintim, de asemenea, evenimentul Conciliului Vatican al II-lea relatat în circa 3.000 de ore de emisie, numeroasele călătorii internaționale și, succesiv, apoi, calitatea de membri fondatori ai EBU (European Broadcasting Union), cea mai importantă asociație mondială mass-media de posturi radiofonice de stat. Am trăit cele 72 de zile de neimaginat, care au început odată cu moartea Papei Paul al VI-lea și care au rămas în istorie ca „Anul celor trei Papi”, care a pus la încercare întreaga structură. Ne-am confruntat cu revoluția digitală, urmată de difuzarea prin satelit și cu provocări continue până la cea a pandemiei pe care o trăim astăzi, pentru a fi mereu aproape de toți oamenii care caută și doresc să asculte. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia