04.02.2021, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a participat joi, 4 februarie a.c., prin mijloace digitale, la marcarea Zilei internaționale a fraternității umane, decisă de Adunarea generală a Națiunilor Unite în amintirea Documentului de la Abu Dhabi despre fraternitatea umană, semnat, în data de 4 februarie 2019, de papa Francisc și de marele imam de Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb.

Sfântul Părinte a marcat prima Zi internațională a fraternității umane împreună cu marele imam al Universității Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb, printr-o întâlnire virtuală, organizată la 4 februarie 2021. La eveniment – desfășurat la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite – în prezența șeicului Mohammed bin Zayed, organizatorul inițiativei, a participat și secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, alături de alte personalități. Cu această ocazie a fost decernat „Premiul Zayed 2021 pentru Fraternitatea umană”, inspirat din Documentul despre fraternitatea umană și pacea mondială, semnat la Abu Dhabi, la 4 februarie 2019, de Papa Francisc împreună cu marele imam de Al-Azhar, Ahmed Al-Tayyeb.

Premiul Zayed 2021 a fost acordat fondatoarei Asociației Imad pentru Tineret și Pace, Latifah Ibn Ziaten, și secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres. În cadrul întâlnirii virtuale și a ceremoniei de premiere – transmisă în streaming începând cu ora Romei 14.30, și difuzată de Vatican Media – Papa Francisc a transmis un mesaj video, în care printre altele a spus: „Astăzi nu este timp pentru indiferență. Nu ne putem spăla pe mâini. Prin separare, indiferență, dezinteres. Ori suntem frați, ori – permiteți-mi – se prăbușește totul; aceasta este frontiera. Frontiera pe care trebuie să edificăm; aceasta este provocarea secolului nostru, este provocarea timpului nostru. Fraternitate înseamnă o mână întinsă, fraternitate înseamnă respect. Fraternitate înseamnă a asculta cu inima deschisă. Fraternitate înseamnă fermitate în propriile convingeri. Pentru că nu există o autentică fraternitate dacă se negociază propriile convingeri.”

„Suntem frați, născuți din același tată. Avem culturi și tradiții diferite, dar suntem cu toții frați. Și, prin respectarea diferitelor noastre culturi și tradiții, a diferitelor noastre cetățenii, trebuie să edificăm această fraternitate. Nu prin negociere. Este timpul să ascultăm. Este momentul acceptării sincere. Este momentul certitudinii că o lume fără frați este o lume a dușmanilor. Vreau să subliniez: nu putem spune: suntem frați, sau nu suntem frați. Să spunem în mod corect: sau suntem frați sau suntem dușmani. Pentru că indiferența este o formă foarte subtilă a dușmăniei. Nu este nevoie doar de un război pentru a face dușmani. Este suficientă indiferența. Această metodă este suficientă; a devenit o metodă această atitudine de a privi în altă parte, de a fi indiferent față de celălalt, ca și cum acesta nu ar exista.”

La final i-a mulțumit imamului pentru ajutor, pentru mărturie. S-a adresat și premiaților. Adresându-se fondatoarei asociației Imad pentru Tineret și Pace a spus: „ultimele tale cuvinte nu au fost spuse din auzite sau din obișnuință: ‘suntem cu toții frați’. Ele reprezintă o convingere. O convingere formată în contextul suferinței, al rănilor tale. Ți-ai dedicat viața pentru surâsul celorlalți, împotriva resentimentelor și, prin suferința în urma pierderii unui fiu – doar o mamă știe ce înseamnă să îi moară fiul – prin această durere ai obținut curajul de a spune ‘suntem cu toții frați’. Îți mulțumesc pentru această mărturie. Mulțumesc pentru că ai devenit mama atâtor tineri și tinere; mulțumesc pentru curajul de a fi, azi, mamă a acestei umanități care te ascultă și învață de la tine: Sau calea fraternității, de a fi frați, sau pierdem totul. Mulțumesc, mulțumesc!”

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia