Papa Francisc: Nu putem să nu vestim

Publicatla 2 February 2021

Papa Francisc

01.02.2021, Vatican (Catholica) – „Atunci când experimentăm forța iubirii lui Dumnezeu, atunci când recunoaștem prezența sa de Tată în viața noastră personală și comunitară, nu putem să nu vestim și să împărtășim ceea ce am văzut și am auzit.” Cu aceste cuvinte începe mesajul Papei Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor. Mesajul a fost semnat pe 6 ianuarie 2021, solemnitatea Epifaniei Domnului, fiind dat publicității la sfârșitul săptămânii trecute.

Amintind de Faptele apostolilor (din care este luată tema acestui an: „Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit” – 4,20), de lecția pe care o oferă „să trăim încercările alipindu-ne de Cristos”, Sfântul Părinte a făcut conexiunea cu timpul prezent: „Situația pandemiei a evidențiat și a amplificat durerea, singurătatea, sărăcia și nedreptățile de care sufereau deja atâția și a demascat falsele noastre siguranțe și fragmentările și polarizările care în tăcere ne sfâșie. Cei mai fragili și vulnerabili au experimentat și mai mult propria vulnerabilitate și fragilitate.” Și a continuat: „În acest timp de pandemie, în fața tentației de a masca și a justifica indiferența și apatia în numele distanțării sociale sănătoase, este urgentă misiunea compasiunii capabile să facă din distanța necesară un loc de întâlnire, de îngrijire și de promovare.”

Vorbind despre tema Zilei Mondiale a Misiunilor din acest an, Pontiful a spus că este o invitație pentru fiecare dintre noi „să luăm asupra noastră” și să facem cunoscut ceea ce purtăm în inimă. Citându-l pe Sfântul Papă Paul al VI-lea, a spus că Biserica „există pentru a evangheliza”. „Viața noastră de credință slăbește, pierde profeție și capacitate de uimire și recunoștință în izolarea personală sau închizându-se în grupuri mici; prin însăși dinamica sa cere o deschidere crescândă capabilă să ajungă la toți și să îi îmbrățișeze pe toți. Primii creștini, departe de a ceda în fața ispitei de a se închide într-o elită, au fost atrași de Domnul și de viața nouă pe care El o oferea ca să meargă printre neamuri și să mărturisească tot ceea ce au văzut și au auzit: împărăția lui Dumnezeu este aproape. Au făcut aceasta cu generozitatea, recunoștința și noblețea proprie celor care seamănă știind că alții vor mânca rodul angajării lor și al jertfei lor.”

„În Ziua Mondială a Misiunilor, care se celebrează în fiecare an în penultima duminică din octombrie, amintim cu recunoștință toate persoanele care, cu mărturia lor de viață, ne ajută să reînnoim angajarea noastră baptismală de a fi apostoli generoși și bucuroși ai evangheliei. Amintim în special pe cei care au fost capabili să pornească la drum, să părăsească țară și familie pentru ca evanghelia să poată ajunge fără întârzieri și fără frici în colțurile de popoare și orașe unde atâtea vieți sunt însetate de binecuvântare. […] Astăzi, Isus are nevoie de inimi care să fie capabili să trăiască vocația ca o adevărată istorie de iubire, care să îi facă să meargă la periferiile lumii și să devină mesageri și instrumente de compasiune. Și este o chemare pe care el o adresează tuturor, deși nu în același mod.”

Papa a încheiat amintind de periferiile „de lângă noi”, putând fi vorba chiar de propria familie. „Mereu, dar în special în aceste timpuri de pandemie, este important să lărgim zilnic cercul nostru, să ajungem la cei pe care în mod spontan nu i-am simți parte a ‘lumii mele de interese’, deși sunt aproape de noi. A trăi misiunea înseamnă a ne aventura să cultivăm aceleași sentimente ale lui Cristos Isus și a crede cu El că acela care este lângă mine este și frate al meu și soră a mea. Fie ca iubirea Sa de compasiune să trezească și inima noastră și să ne facă pe toți discipoli misionari. Maria, prima discipolă misionară, să facă să crească în toți cei botezați dorința de a fi sare și lumină în ținuturile noastre.”

Exprimaţi-vă opinia