pr. Andrzej Koprowski SJ

30.01.2021, Vatican (Catholica) – A trecut la Domnul, la vârsta de 80 de ani, preotul iezuit polonez Andrzej Koprowski. Prelatul a fost, între anii 2003 și 2015, director de programe al postului Radio Vatican. După 1989, a reorganizat jurnalismul catolic la radio și la televiziunea de stat din Polonia. La o stare de sănătate deja grav compromisă, infecția cu noul coronavirus i-a fost fatală. Părintele Koprowski a încetat din viață vineri, 29 ianuarie a.c., la un spital din Varșovia. În luna martie, ar fi împlinit 81 de ani.

Preotul iezuit polonez Andrzej Koprowski s-a născut în localitatea Lodz și a devenit, în 2003, director de programe la Radio Vatican, înlocuindu-l în această misiune pe pr. Federico Lombardi care fusese numit director general. După studiile filologice la Universitatea din Varșovia, Andrzej Koprowski a intrat, în 1961, în Societatea lui Isus, fiind sfințit preot în 1969. Timp de aproximativ zece ani a fost capelan al studenților la Universitatea din orașul Lublin. La acea vreme era totodată rector al Colegiului Iezuit de Teologie din Varșovia.

Pr. Koprowski a venit la Roma în 1983. Inițial, a îndeplinit misiunea de asistent al superiorului general al iezuiților pentru Europa Centrală și de Est. În 1989, odată cu căderea Zidului Berlinului, pr. Koprowski avea să contribuie la renașterea Poloniei, prin refacerea rețelei de comunicare a Bisericii din Polonia, ce fusese complet distrusă de regimul comunist. Până în 1997, a fost director al programelor cu caracter religios al postul de Radio și Televiziune de stat din Polonia. Succesiv Societatea lui Isus l-a numit superior provincial al iezuiților din nordul Poloniei. În 2003, a revenit la Roma și, după perioada în care a activat ca asistent, a fost numit director de programe.

În cadrul postului Radio Vatican, pr. Koprowski a contribuit la redefinirea informațiilor în diferite limbi, pentru a răspunde exigențelor globalizării, oferind ample spații informative fiecărui continent și problematicelor specifice acestora. În 2015, pr. Koprowski s-a întors în Polonia, unde a rămas mult timp activ în sectorul mass-media, ca autor de articole și traducător de cărți, precum și în exercitarea ministerului de confesor și director spiritual. Pr. Federico Lombardi, care – timp de mulți ani – a lucrat în strânsă colaborare cu pr. Koprowski, a evidențiat profunzimea sa spirituală, amintind rolul de colaborator, dar și de consilier apreciat, subliniind, de asemenea, prietenia care l-a legat pe pr. Koprowski de Papa Ioan Paul al II-lea. Pontiful îl invita deseori la prânz pentru un schimb de opinii și informații. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia