25.01.2021, Vatican (Catholica) – „Iubiți frați și surori, să nu renunțăm la Cuvântul lui Dumnezeu. Este scrisoarea de iubire scrisă pentru noi de Cel care ne cunoaște ca nimeni altul: citindu-l, auzim din nou glasul Său, observăm chipul Sa, primim Duhul Său. Cuvântul ne apropie de Dumnezeu: să nu îl ținem departe.” Aceste cuvinte au fost rostite astăzi de Arhiepiscopul Rino Fisichela, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, citind predica pregătită de Papa Francisc pentru Duminica Scripturii, pe care nu a putut-o însă celebra din motive de sănătate.

„Să purtăm (cuvântul lui Dumnezeu) mereu cu noi, în buzunar, în telefon; să îi dăm un loc demn în casele noastre”, a fost apelul Papei. „Să punem Evanghelia într-un loc unde să ne amintim să o deschidem zilnic, eventual la începutul și la sfârșitul zilei, așa încât printre atâtea cuvinte care ajung la urechile noastre să ajungă la inimă vreun verset din Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru a face asta, să îi cerem Domnului forța de a închide televizorul și de a deschide Biblia; de a închide mobilul și de a deschide Evanghelia. În acest an liturgic citim Evanghelia lui Marcu, cea mai simplă și scurtă. De ce să nu o citim și singuri, un mic text în fiecare zi? Ne va face să îl simțim pe Domnul aproape și ne va insufla curaj pe drumul vieții.”

Celebrarea a avut loc în Bazilica San Pietro, Pontiful neputând prezida celebrarea din cauza durerilor sciatice. Prezența a fost redusă, din motiv de pandemie, ea căutând să marcheze totuși, în condițiile prezente, Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, inaugurată de Papa Francisc în 2019. Predica pregătită de Sfântul Părinte a fost pe marginea lecturii evanghelice a zilei: Marcu 1,14-20. „‘Dumnezeu este aproape’ era leitmotivul vestirii (lui Isus), inima mesajului Său. Dacă acesta este începutul și refrenul predicii lui Isus, nu poate decât să fie constanta vieții și a vestirii creștine. Înainte de orice alt lucru trebuie crezut și vestit că Dumnezeu s-a apropiat de noi, că am fost grațiați, ‘milostiviți’. Înainte de orice cuvânt al nostru despre Dumnezeu este Cuvântul său pentru noi, care continuă să ne spună: ‘Nu te teme, sunt cu tine. Sunt aproape de tine și voi fi aproape de tine’.”

Pontiful a subliniat apoi cui i se adresează Isus: „înainte de toate la doi pescari din Galileea. Erau persoane simple, care trăiau din rodul mâinilor lor muncind dur noapte și zi. Nu erau experți în Scripturi și nu se remarcau desigur prin știință și cultură. […] Se adresează persoanelor în locurile și în momentele cele mai obișnuite. Iată forța universală a Cuvântului lui Dumnezeu, care ajunge la toți și în fiecare domeniu al vieții.” Această forță, a continuat el, „are incidență asupra fiecăruia în mod direct, personal. Discipolii nu vor uita niciodată cuvintele ascultate în acea zi pe malurile lacului, aproape de barcă, de cei din familie și de colegi, cuvinte care vor marca pentru totdeauna viața lor.” Aplicând la noi, cei de astăzi, a spus: „(Domnul) ne caută acolo unde suntem, ne iubește așa cum suntem și cu răbdare însoțește pașii noștri. Ca pe acei pescari, ne așteaptă și pe noi pe malurile vieții. Prin Cuvântul Său vrea să ne facă să schimbăm direcția, pentru ca să încetăm să vegetăm și să înaintăm în larg în urma Lui.”

Sugestia făcută la final de Papă, prin Arhiepiscopul Fisichella, de a citi Evanghelia lui Marcu, are relevanță specială în acest an liturgic pentru latini, când se citește în mod special din cea mai scurtă dintre Evanghelii.

Exprimaţi-vă opinia