Papa Francisc

25.01.2021, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a avertizat din nou cu privire la dezinformare, în Mesajul său pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, dat publicității în 23 ianuarie 2021. „Am aflat deja de mult timp cum știrile și chiar și imaginile sunt cu ușurință manipulabile, din mii de motive, uneori chiar și numai din simplu narcisism”. O conștiință critică „determină nu să demonizăm instrumentul, ci o mai mare capacitate de discernământ și un mai matur simț de responsabilitate, fie atunci când se răspândesc fie atunci când se primesc conținuturi. Toți suntem responsabili ai comunicării pe care o facem, ai informațiilor pe care le dăm, ai controlului pe care împreună îl putem exercita asupra știrilor false, demascându-le. Toți suntem chemați să fim martori ai adevărului: să mergem, să vedem și să împărtășim.”

În mesajul său, Pontiful a subliniat și punctele pozitive ale internetului. „Tehnologia digitală ne dă posibilitatea unei informări la primă mână și promptă, uneori foarte utilă: să ne gândim la anumite urgențe cu ocazia cărora internetul este primul care relatează știri și comunicate oficiale. Este un instrument formidabil, care ne responsabilizează pe toți ca utilizatori și ca beneficiari. Potențial toți putem să devenim martori ai evenimentelor care altminteri ar fi trecute cu vederea de mijloacele de comunicare tradiționale, să aducem contribuția proprie în societate, să facem să iasă în evidență mai multe istorii, chiar și pozitive. Grație rețelei avem posibilitatea de a relata ceea ce vedem, ceea ce se întâmplă sub ochii noștri, de a împărtăși mărturii.”

Sfântul Părinte a semnat mesajul în ziua de 23 ianuarie, în ajunul pomenirii Sf. Francisc de Sales, sfânt patron al scriitorilor și al jurnaliștilor. Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, înființată de Papa Paul al VI-lea în 1967, va fi celebrată în multe țări în acest an în ziua de duminică, 16 mai. În mesajul său, Papa Francisc a pornit de la cuvintele adresate de Filip lui Natanael, în Evanghelia lui Ioan: „Vino și vezi!” (1,46). „Doresc să dedic mesajul, anul acesta, chemării de ‘a veni și a vedea’, ca sugestie pentru orice exprimare comunicativă care vrea să fie limpede și onestă: în redactarea unui ziar ca și în lumea web-ului, în predica obișnuită a Bisericii ca și în comunicarea politică și socială. ‘Vino și vezi’ este modul în care credința creștină este comunicată, pornind de la acele prime întâlniri pe malurile râului Iordan și ale lacului Galileei.”

Pontiful a avertizat cu privire la riscurile unei informări construite „în redacții, în fața computerului, a terminalelor agențiilor, pe rețelele sociale, fără a ieși vreodată pe stradă, fără a întâlni persoane”. „Dacă nu ne deschidem la întâlnire, rămânem spectatori externi, în pofida inovațiilor tehnologice care au capacitatea de a ne pune în fața unei realități mărite în care ni se pare că suntem cufundați. Fiecare instrument este util și prețios numai dacă ne determină să mergem și să vedem lucruri pe care altminteri nu le-am ști, dacă pune în rețea cunoștințe care altminteri nu ar circula, dacă permite întâlniri care altminteri n-ar avea loc.” Papa a arătat că Filip nu încearcă să îl convingă pe scepticul Natanael cu raționamente. „Acel ‘vino și vezi’ este metoda cea mai simplă pentru a cunoaște o realitate. Este verificarea cea mai onestă a oricărei vestiri, deoarece pentru a cunoaște trebuie să întâlnesc, să permit ca acela pe care îl am în fața mea să-mi vorbească, să las ca mărturia sa să ajungă la mine.”

„Și jurnalismul, ca relatare a realității, cere capacitatea de a merge acolo unde nu merge nimeni: o mișcare și o dorință de a vedea. O curiozitate, o deschidere, o pasiune. Trebuie să spunem mulțumesc curajului și angajării atâtor profesioniști – jurnaliști, operatori cinematografici, editori, regizori care adesea lucrează în pericole mari – dacă astăzi cunoaștem, de exemplu, condiția dificilă a minorităților persecutate în diferite părți ale lumii; dacă multe samavolnicii și nedreptăți împotriva săracilor și împotriva creației au fost denunțate; dacă atâtea războaie uitate au fost relatate. Ar fi o pierdere nu numai pentru informație, ci pentru toată societatea și pentru democrație dacă aceste voci ar dispare: o sărăcire pentru umanitatea noastră.”

Sfântul Părinte a întărit faptul că nimic nu înlocuiește faptul de a vedea personal subliniind că „nu se comunică numai prin cuvinte, ci cu ochii, cu tonul vocii, cu gesturile. Forța atractivă a lui Isus asupra celui care îl întâlnea depindea de adevărul predicii Sale, însă eficacitatea a ceea ce spunea era inseparabilă de privirea Sa, de atitudinile Sale și chiar de tăcerile Sale… Cuvântul este eficace numai dacă ‘se vede’, numai dacă te implică într-o experiență, într-un dialog.” Mesajul se încheie cu o rugăciune: „Doamne, învață-ne să ieșim din noi înșine și să pornim în căutarea adevărului. Învață-ne să mergem și să vedem, învață-ne să ascultăm, să nu cultivăm prejudecăți, să nu tragem concluzii grăbite. Învață-ne să mergem acolo unde nimeni nu vrea să meargă, să ne luăm timpul necesar pentru a înțelege, să acordăm atenție esențialului, să nu ne lăsăm distrași de superfluu, să distingem aparența înșelătoare de adevăr. Dă-ne harul să recunoaștem unde locuiești în lumea noastră și onestitatea de a spune celorlalți ceea ce am văzut.”

Exprimaţi-vă opinia