Meditația zilei

Publicatla 18 January 2021

Luni 18 ianuarie 2021

«Pot oare nuntaşii să postească atât timp cât mirele este cu ei? (…) Vor veni însă zile în caremirele va fi luat de la ei şi atunci, în ziua aceea, vor posti». (Mc 2, 19-20)

O nuntă! Ce moment frumos! O adevărată sărbătoare, care celebrează bucuria, iubirea și frumusețea. Niciun mire și nicio mireasă în ziua nunții n-au fost vreodată catalogați de cineva drept«urâți»! Toți sunt frumoși în această ocazie specială! În ziua nunții mirele alături de mireasa lui sunt perfecți! Fariseii monitorizau permanent conduita lui Isus și a ucenicilor săi. Mâncarea – se pare – le era un subiect preferat.

Aceștia asociau practica religioasă cu asceza, adică postul, prin care omul privându-se de ceva ce îi plăcea devenea mai sensibil la nevoia celuilalt și prin urmare era un împlinitor al Legii. Dar Isus vine și prezintă relația dorită de Dumnezeu cu omul: ca un moment de sărbătoare, iar nu ca unul de tristețe și de penitență! Deseori Isus este asociat, în special în iconografia bizantină a Săptămânii Patimilor cu imaginea mirelui: un Mire care a câștigat iubirea sufletului omului prin Jertfa sa, prin asceza sa.

Cum trăiesc dragostea mea pentru Isus? Cu tristețe sau cu bucurie?

Rugăciune

:«Doar în iubire te pot găsi, Dumnezeul meu!În iubire toate puterile sufletului meu curg spre tine, nemaidorind să se întoarcă, ci doar săse piardă complet în tine, căci prin iubirea ta, tu ești cel mai adânc nucleu al inimii mele, maiaproape de mine decât îmi sunt eu însumi».

(Karl Rahner SJ)

69693 Comments14 SharesLikeCommentShare

Exprimaţi-vă opinia