Lumea Virală: ispită sau prilej?

Publicatla 11 January 2021

Școala la iezuiți vă propune în 2021 spre chibzuială o nouă temă, cum altfel decât… virală! La un an de la declanșarea pandemiei, ne dăm seama că, dincolo și dincoace de boală, trăim într-o lume care este deja virală. Social Media propagă și trăiește practic din mesaje și clipuri virale, împărțind sau chiar divizând comunitatea virtuală în „bule”. Trendurile din economie se transmit cu aceeași repeziciune de la o țară la alta, de la o piață la alta, influențând decizii politice, sociale și religioase. Contagierea emoțională este resimțită și ea atât de puternic în sfera psihologiei, încât ne întrebăm dacă mai suntem noi cei care simțim cu adevărat sau simțim… după dictare? Și exemplele ar putea continua neîngrădite, din zona marketingului până la aceea a influencer-ilor. Însă nici sfera religioasă nu este imună realității contaminării, dovadă fiind emergența și proliferarea noilor forme de spiritualitate, a sectelor și a mișcărilor ezoterice, de acum imposibil de contabilizat și cu atât mai puțin de controlat.

Atât diversitatea domeniilor, cât și complexitatea fenomenelor virale cer discernământ înainte de orice refuz sau consimțământ. De aceea, ne propunem în acest nou seminar să conștientizăm diferite aspecte ale lumii virale, să vedem cum putem răspunde provocărilor, întrucât trăim în această lume, însă fără a uita că „nu suntem” din ea.

Concret, ce înseamnă un fenomen viral în: epidemiologie, în economie, în marketing, în psihologie, , în Social Media, în domeniul spiritual sau religios? Care sunt capcanele, dar și binele care poate fi scos la iveală din aceste fenomene virale? Cum pot face un discernământ în confuzia – virală și ea – a contextului actual?

Vom conjuga întrebări și căuta elemente de răspuns pe parcursul a patru serii de întâlniri în format hibrid (online și fizic), după cum urmează:

  • 16 ianuarie, prin ZOOM: orele 10-12 cu două sesiuni online și o pauză: Introducere generală, urmate de Noțiuni medicale despre virus și vaccin*
  • 23 ianuarie, prin ZOOM: orele 10-12, Lumea virală din Social Media*
  • 30 ianuarie, prin ZOOM: orele 10-12, Lumea virală din Economie*
  • 6/7 februarie, Ciofliceni: de sâmbătă ora 10 până duminica ora 14: Contagiere emoțională și Noua Evanghelizare. Număr limitat de participanți la reculegerea finală, din motive de siguranță sanitară.

*Ordinea de prezentare a temelor poate suferi modificări în funcție de disponibilitatea conferențiarilor invitați. Vom reveni cu precizări și detalii.

În legătură cu ultima sesiune, am primit disponibilitatea Mănăstirii Ciofliceni. Așteptăm de aceea evoluția epidemiologică din următoarele săptămâni și sperăm să revenim cu concretizarea acestei întâlniri de suflet, atât de așteptate!

Întâlnirile online vor fi înregistrate și transmise prin link ulterior. Ca de fiecare dată, seminarul va fi continuat cu Exerciții în Viața Obișnuită (EVO), în perioada Postului Mare și a Săptămânii Luminate. Cei care nu au mai participat până acum la activitățile noastre pot trimite un email la scoala@iezuiti.ro pentru a primi materiale.

Va așteptăm cu drag,

Echipa Școala la iezuiți

Exprimaţi-vă opinia