31.12.2020, Vatican (Catholica) – Documentul comun al Comisiei Covid-19 din Vatican și al Academiei Pontificale pentru Viață afirmă că este o responsabilitate morală acceptarea vaccinării nu doar pentru sănătatea individuală ci și pentru sănătatea publică. Vaccinurile au fost dezvoltate ca un bun public și trebuie furnizate tuturor, într-un mod corect și echitabil, acordând prioritate celor care au cea mai mare nevoie de ele. Astfel evidențiază – într-un document comun – Comisia Covid-19 din Vatican și Academia Pontificală pentru Viață, subliniind totodată rolul esențial al vaccinurilor în vederea înfrângerii pandemiei.

Justiția, solidaritatea și incluziunea sunt principalele criterii care trebuie urmate pentru a face față provocărilor cauzate de această situație de urgență planetară. Întreprinderile care pot fi evaluate pozitiv sunt cele care „contribuie la incluziunea celor excluși, la promovarea celor din urmă, la binele comun sau la îngrijirea creației” – se spune în documentul comun redactat de Comisia Covid-19 din Vatican și Academia Pontificală pentru Viață. Prin urmare, „busola principală este reprezentată de orizontul larg legat de principiile doctrinei sociale a Bisericii, precum demnitatea umană și opțiunea preferențială pentru săraci, solidaritatea și subsidiaritatea, binele comun și destinația universală a bunurilor”.

Nu trebuie luat în considerare doar momentul final al administrării vaccinului, ci întregul său „ciclu de viață”. Primele etape ale acestui proces se referă la cercetare și producție. O întrebare frecventă se referă la materialele biologice utilizate pentru dezvoltarea vaccinului. „Din informațiile disponibile”, citim în document, „se pare că doar unele dintre vaccinurile aflate în fază de aprobare folosesc în mai multe etape ale procesului (n.n. de realizare a vaccinului) linii celulare din fetuși umani avortați voluntar în urmă cu câteva decenii, în timp ce altele le folosesc doar în anumite etape ale testelor de laborator”.

Academia Pontificală pentru Viață s-a pronunțat asupra chestiunii prin două note, în 2005 respectiv și în 2017. Cea de-a doua exclude „existența unei legături relevante din punct de vedere moral între cei care folosesc în prezent aceste vaccinuri și practica avortului voluntar”. Prin urmare, documentul precizează că „toate vaccinările recomandate clinic pot fi aplicate cu conștiința fermă că utilizarea acestora nu înseamnă complicitate în avortul voluntar. Chiar dacă angajamentul comun este de a fi siguri că niciun vaccin nu are vreo implicare, în procesul de dezvoltare, a vreunui material biologic care să aibă la origine avortul, se reafirmă responsabilitatea morală în favoarea vaccinării pentru a nu provoca riscuri grave pentru sănătatea copiilor și a populației în general.”

Aspectul brevetării vaccinului este, de asemenea, legat de chestiunea producției, vaccinul nefiind o resursă naturală, ci „o realizare produsă de ingeniozitatea umană”. Documentul comun evidențiază importanța de a considera vaccinul „ca un bun la care toată lumea are acces, fără discriminare, conform principiului destinației universale a bunurilor, menționat și de Papa Francisc”. După cum a spus Pontiful în mesajul „Urbi et Orbi” de vineri, 25 decembrie a.c., „nu putem să lăsăm ca virusul individualismului radical să ne învingă și să ne facă indiferenți la suferința celorlalți frați și surori”. „Obiectivul unic al exploatării din punct de vedere comercial”, se spune în document, „nu este acceptabil din punct de vedere etic în domeniul medicinii și al asistenței medicale. Investițiile în domeniul medical ar trebui să își găsească sensul cel mai profund în solidaritatea umană”.

De asemenea, documentul evidențiază necesitatea identificării sistemelor adecvate care favorizează transparența și colaborarea, nu antagonismul și concurența, atrăgându-se totodată atenția asupra formelor de „naționalism vaccinal” legate de încercarea diferitelor state „de a avea vaccinul mai repede”. Documentul sugerează ca producția vaccinurilor pe cale industrială să devină „o operațiune de colaborare între state, companii farmaceutice și alte organizații”. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia