Papa Francisc

27.12.2020, Vatican (Catholica) – În apropierea celei de-a cincea aniversări a exortație apostolice post-sinodale dedicată familiei, Papa Francisc a hotărât proclamarea unui an pastoral special intitulat „Familia Amoris Laetitia” cu scopul de a promova frumusețea și bucuria iubirii familiale. Perioada de desfășurare a acestui an special începe în 19 martie 2021, data publicării exortației menționate, și se încheie în 26 iunie 2022, când are loc cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor, programată la Roma cu participarea Sfântului Părinte.

„Experiența pandemiei”, se afirmă într-un comunicat de presă al Departamentului pentru laici, familie și viață, „a scos mai mult în lumină rolul central al familiei ca Biserică domestică și a evidențiat importanța legăturilor dintre familii”. În vederea acestui an pastoral special, Departamentul amintit îndeamnă toate realitățile bisericești să lanseze inițiative de natură spirituală, pastorală și culturală. La rândul său, Departamentul responsabil cu anul pastoral „Familia Amoris Laetitia” va pune la dispoziția Diecezelor, parohiilor, universităților, mișcărilor bisericești și asociațiilor familiale „instrumente de spiritualitate familială, de formare și activitate pastorală privind pregătirea la căsătorie, educația afectivă a tinerilor, sfințenia soților și a familiilor care trăiesc harul sacramental în viața lor de fiecare zi”. În același context, se vor organiza diferite simpozioane internaționale pentru a aprofunda conținutul și implicațiile exortației apostolice „Amoris Laetitia”.

Anul pastoral dedicat în mod special familiilor începe, așa cum s-a spus, în 19 martie 2021, iar Departamentul pentru laici, familie și viață a pregătit lansarea unui site internet dedicat, AmorisLaetitia.va, în cinci limbi (engleză, franceză, spaniolă, portugheză și italiană) cu diferite propuneri și inițiative. Obiectivul primar al acestui an special este de a ajuta familiile să simtă că „Evanghelia familiei este o bucurie care copleșește inima și viața întreagă”. Departamentul amintit propune ca pe parcursul acestui an special să se acorde o atenție sporită familiilor în criză, tinerilor și copiilor. În fine, un aspect decisiv care ocupă un loc determinant în derularea Anului „Familia Amoris Laetitia” se referă la implicarea mai mare a soților în structurile diecezane și parohiale dedicate pastorației familiale pentru „a promova în familii fireasca lor vocație misionară, organizând momente de formare la evanghelizare și inițiativele misionare”. (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia