Pentru noul an ce vine, Editura ARCB propune un mic manual de revizuire a vieţii, cu titlul Cărticica despre adevărata fericire, aparţinând cunoscutului călugăr benedictin Anselm Grün.

La Editura ARCB a apărut Cărticica despre adevărata fericire, o culegere de meditaţii ale părintelui Anselm Grün, OSB, despre ceea ce ne împiedică sau – dimpotrivă – ne ajută să dobândim fericirea. Cartea este îngrijită de Anton Lichtenauer (care este şi autorul prefeţei) şi a fost tradusă din limba germană de către părintele Alexandru Cobzaru. Cartea apare în formatul 10,4×14,6 cm şi are 200 de pagini decorate cu un concept grafic atrăgător. Cartea poate fi procurată de la Librăria “Sfântul Iosif” din Bucureşti (www.librariasfiosif.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară, la preţul de 15 lei.

“Povestea Hans cel norocos are ceva enervant. Hans este tras pe sfoară, înşelat de toţi cei pe care îi întâlneşte, îşi pierde toată averea, dar în cele din urmă el va fi un personaj fericit, nu un prost. Învăţătura care stă în spatele acestei istorioare este că nu există o relaţie directă între avere şi fericirea personală. Contul bancar poate să fie plin, dar sufletul să rămână gol. Nimic nu-i mai schimbător decât contextul exterior. Întrebarea care se pune este: Ce ne face fericiţi? De ce depinde durata fericirii? Ce legătură există între interior şi exterior?

Ei bine, fericirea este ca o pasăre tăcută. La fel ca somnul sau visele, nu vine când o chemi. Întinde liniştit mâna şi poate ţi se aşază în palmă; aleargă după ea şi o să dispară. Urmărirea conştientă şi voită a fericirii nu dă roade. Fericirea nu este un ţel pentru care trebuie să te lupţi, ci este o surpriză, ceva care ni se dă pe deasupra.

Fericirea este un dar fragil, aşa că trebuie tratată cu blândeţe; să fim milostivi cu noi înşine. Dăruieşte iubire şi vei fi iubit. Iubeşte şi fii deschis pentru dragoste. Nu dorinţa de a avea, ci aceea de a dărui te face să simţi că trăieşti. Cel care primeşte cu recunoştinţă ceea ce alţii îi dăruiesc este un om bogat. Fericirea este un dar.

Fericirea vine pe neaşteptate, şi totuşi nu e vorba de pură întâmplare. Putem face ceva ca să vină. Uneori trebuie doar să ne frecăm la ochi sau să ne dăm jos ochelarii fumurii, care ne împiedică să vedem cu claritate. De asemenea, trebuie să fim atenţi la misterele vieţii noastre. Pregăteşte-te de o vizită neaşteptată şi nu închide uşa în faţa fericirii.” (Anton Lichtenauer)

Părintele Anselm Grün (n. 1945, Junkershausen, Germania), a intrat la vârsta de 19 ani în mănăstirea benedictină Münsterschwarzach, unde trăieşte şi astăzi. După dobândirea doctoratului în teologie la 29 de nai, s-a specializat în administrarea afacerilor; în aceeaşi perioadă, a început să şină cursuri şi conferinţe pe teme de spiritualitate. Cărţile lui (circa 150 de titluri) au fost traduse în aproape 30 de limbi, atingând un tiraj de peste 14 milioane de exemplare vândute.

Liana Gehl

* * *

Cărticica despre adevărata fericire
Anselm Grün, Editura ARCB, 2020, ISBN 978-606-728-104-0, 10,4×14,6 cm, 200 p., 15 lei

Exprimaţi-vă opinia