Exerciții Spirituale de 30 de zile Online

Publicatla 21 December 2020

În perioada 17 noiembrie – 17 decembrie 2020 un grup de 65 de tineri, din toată țara și din diasporă, au făcut exerciții spirituale în viața de zi cu zi. Exercițiile Spirituale Online s-au desfășurat sub îndrumarea părintelui Miklós Claudiu SJ și a altor 8 îndrumători spirituali, dintre care patru surori: Sr. Monica Cojan CJ, Sr. Elena Cimpoesu CJ, Sr. Gabriela FCJ, Sr. Fülöp Magdolna SSS, Sr. Alexandra Georgiana SDC și o persoană laică, ignațiană, Claudia Stan. Din echipa de îndrumători spirituali au făcut parte și doi scolastici iezuiți, Ambrozie Mengheriș SJ și Eduard Mărtinaș SJ.

 Redăm mai jos mărturia unei tinere exercitante

Simțeam că trăiesc mai mult la suprafață, superficial, din inerție. Și că relația mea cu Dumnezeu poate fi aprofundată prin timpul și atenția pe care i-o ofer Lui. Simțeam nevoia asta, mai ales înainte de Crăciun. Nu voiam să treacă Sărbătoarea Nașterii pe lângă mine, sau eu pe lângă ea (cum s-a întâmplat altă dată). Mi-am propus să fiu deschisă la orice înseamnă acest drum cu Dumnezeu, ca pregătire înainte de Crăciun și ca exercițiu de disciplină în viața mea spirituală de zi cu zi. Răspunzând chemării de a lua parte la aceste exerciții spirituale am avut ocazia să stau cu Dumnezeu și eu cu mine în prezența Lui.

Am fost provocată de unele idei contrare viziunii mele, dar am văzut și acceptat că Dumnezeu poate să-mi vorbească și prin acestea sau să-mi atragă atenția asupra unor aspecte ale felului în care trăiesc viața (primită ca dar, spre a fi administrată după voia Sa). Nici stilul de rugăciune propus nu era cel obișnuit pentru mine, dar nu înseamnă că nu a fost de ajutor. Am avut mai multe momente „AHA!” – idei de care eram doar parțial conștientă înainte. Cuvinte prin care mi-a fost pus degetul pe rană, idei total noi sau care au articulat unele impresii și gânduri din mintea mea pe care nu știam să le exprim în cuvinte. A fost un timp interesant…intens, bogat, frumos, cu experiențe și înțelegeri foarte diverse. Chiar și așa, online, roadele au fost bogate. Timpul acesta m-a ajutat să conștientizez mai bine gândurile și acțiunile mele și ale celor cu care interacționez (nu atât ca judecată la adresa mea și a celor din jur, cât ca o înțelegere a lucrurilor așa cum sunt).

M-a ajutat să mă eliberez și detașez de anumite credințe și atașamente, sau cel puțin să le conștientizez și să știu unde mai am de lucru. M-am minunat de bunătatea lui Dumnezeu și de cât de frumos intervine atât atunci când vrea El, cât și atunci când îl chemăm în ajutor. Mi-a prins bine timpul în care am putut să împărtășesc ce trăiam pe parcursul zilelor. Atât în zilele de vineri, alături de tineri, cât și cu îndrumătorul spiritual. M-am simțit ascultată. Și am simțit cum ne-am îmbogățit reciproc prin împărtășirea sinceră a ceea ce mișca Dumnezeu în noi. În aceste câteva zile m-am lăsat iubită și întâlnită de Dumnezeu. Da, era loc de mai mult, dar tocmai în aceste slăbiciuni și neajunsuri ale noastre vedem nevoia noastră de Dumnezeu și faptul că nu ne suntem autosuficienți.

Abia aștept să văd încotro pășim împreună pe cale mai departe. Încotro mă îndrumă Dumnezeu, unde are nevoie de mine, știind că El mi-a dat tot ce am nevoie pentru misiunea încredințată (dragoste, compasiune, abilități, intelect, înțelepciune, voință, curaj etc.). Tot ce am eu de făcut este să spun Da, cu încredere, precum Da-ul Mariei, știind că El cheamă și tot El este și cel care înfăptuiește.

Fie ca Dumnezeu să ne pregătească cât mai bine să-L primim pe Isus într-un mod cald în inimile noastre. (Laura Sopon)

ESO 2020

Exprimaţi-vă opinia