12.12.2020, Vatican (Catholica) – Ajungând la o înălțime de aproape 30 de metri, bradul de Crăciun din Piața San Pietro este împodobit în acest an cu ornamente din lemn realizate manual de către persoane fără adăpost, precum și de copii și de alți adulți. Înainte de ceremonia de aprindere a luminilor din bradul de Crăciun, pe 11 decembrie, Papa Francisc a spus că dorește ca bradul Crăciun și ieslea din Piață să fie „un semn al speranței” într-un an marcat de pandemia de coronavirus. „Bradul și ieslea ajută la crearea atmosferei de Crăciun, pentru a trăi cu credință misterul Nașterii Mântuitorului”, a spus el. „La iesle, totul vorbește despre ‘sărăcia bună’, sărăcia evanghelică, aceea care ne face fericiți: contemplând Sfânta Familie și diferitele personaje, suntem atrași de umilința lor dezarmantă.”

Molidul masiv din Piața San Pietro este un cadou din Slovenia, țară est-europeană cu o populație de două milioane de oameni, care a donat, de asemenea, 40 de brazi mai mici pentru a fi așezați în birourile din Vatican. Jakob Štunf, ambasadorul Sloveniei la Sfântul Scaun, a declarat pentru EWTN News că Slovenia sponsorizează și o masă de Crăciun la adăpostul oamenilor străzii de lângă Vatican. „Am decis să oferim și un brad special structurii pentru persoanele fără adăpost, aflat lângă Piața San Pietro. Le vom oferi și o masă specială în ziua respectivă, astfel încât să putem exprima și legătura noastră cu ei în acest mod”, a spus ambasadorul.

Persoanele fără adăpost au fost implicate în realizarea unor ornamente pentru pomul de Crăciun Vatican, potrivit Sabinei Šegula, florăreasă și decoratoare în Vatican. Šegula a ajutat la instruirea a 400 de oameni care au realizarat ornamentele din acest an din paie și lemn – instruirea s-a făcut prin video, din cauza pandemiei. Ea a spus că majoritatea ornamentelor au fost făcute de oameni din Slovenia, inclusiv de câțiva copii mici, dar persoanele fără adăpost din Roma și Slovenia au fost, de asemenea, implicate în lucrul manual. „Le-au plăcut foarte mult atelierele lor, așa că și-au făcut propriile modele”, a spus Šegula pentru EWTN. „Și acesta a fost obiectivul principal – să aducem, de asemenea, bucurie și spiritul de Crăciun în adăpostul oamenilor străzii din Roma”, a spus ea. Slovenia a donat bradul de Crăciun ca simbol al recunoștinței pentru sprijinul Vaticanului față de mișcarea de independență a țării, la 30 de ani de la câștigarea independenței Sloveniei față de Iugoslavia.

„Papa Ioan Paul al II-lea a înțeles foarte bine situația din acea perioadă, ce se întâmpla, nu numai în Slovenia sau Iugoslavia la acea vreme, ci și în Europa. Așa că a înțeles marile schimbări care se petreceau și era cu adevărat personal, foarte implicat în proces”, a spus Štunf. „Slovenia este de fapt recunoscută drept una dintre cele mai verzi țări din lume… Mai mult de 60% din teritoriul sloven este acoperit de păduri”, a spus el, adăugând că acest brad ar putea fi considerat un cadou din „inima verde a Europei”. Bradul din pădurile Kočevje are 75 de ani, cântărește 70 de tone și este înalt de 30 de metri. Luminile de pe el au fost aprinse pe 11 decembrie, într-o ceremonie condusă de Cardinalul Giuseppe Bertello și Episcopul Fernando Vérgez Alzaga, președinte și, respectiv, secretar general al Guvernatoratului Vaticanului. La ceremonie a fost dezvelită și ieslea din acest an.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia