08.12.2020, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a făcut o vizită surpriză marți dimineață la statuia Fecioarei Maria din Piazza di Spagna, din Roma. Biroul de presă al Sfântului Scaun a declarat pe 8 decembrie că Sfântul Părinte a făcut o vizită privată la statuie, la câteva zile după ce a anunțat că nu va face vizita publică obișnuită după-amiaza la locul respectiv, din cauza pandemiei. „Azi dimineață, la ora 7 AM, cu ocazia solemnității Neprihănitei Zămisliri a Preasfintei Fecioare Maria, Sfântul Părinte a mers la Treptele Spaniole pentru un act de venerare în privat față de Maria Imaculată”, a informat biroul de presă. „La ivirea zorilor, pe ploaie, el a așezat un buchet de trandafiri albi la baza coloanei unde pe care e amplasată statuia Fecioarei Maria și s-a îndreptat spre ea în rugăciune, pentru ca să vegheze asupra Romei și a locuitorilor ei cu iubire, încredințându-i pe toți cei din acest oraș și din lume care sunt afectați de boală și de descurajare.”

Fotografiile îl arată pe Papa Francisc stând la baza statuii, cu capul plecat, adăpostindu-se sub o umbrelă neagră în piața plouată. Biroul de presă a adăugat că, cu puțin timp înainte de ora 7.15, Papa a plecat de acolo, mergând la Bazilica Santa Maria Maggiore, unde s-a rugat în fața icoanei Salus Populi Romani, Protectoarea poporului roman. Apoi a celebrat Liturghia în Capela Nașterii Domnului, înainte de a se întoarce în Vatican. Pe 30 noiembrie s-a anunțat că, în locul tradiționalei sale vizite de după-amiază, Pontiful va marca ziua solemnității cu „un act de devotament privat, încredințând Fecioarei Maria orașul Roma, locuitorii săi și pe numeroșii bolnavi din fiecare parte a lumii”. Directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a explicat că Papa Francis nu va merge în piață după-amiaza pentru a evita ca oamenii să se adune, în contextul pandemiei.

În ciuda reglementărilor pandemice care limitează unele obiceiuri din Roma pentru solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, frații franciscani se vor ruga la baza statuii pe tot parcursul zilei. Franciscanii conventuali au spus că vor fi prezenți în Piață pentru a oferi „o binecuvântare de departe” familiilor care trec pe acolo în ziua sărbătorii. Statuia Neprihănitei Zămisliri, din Piazza di Spagna, se află pe o coloană înaltă de aproape 40 de metri. A fost dedicat 8 decembrie 1857, la trei ani după ce Papa Pius al IX-lea a promulgat decretul care definea dogma Neprihănitei Zămisliri a Mariei. Începând cu anul 1953, Papii au obiceiul de a venera statuia în ziua sărbătorii. Papa Pius al XII-lea a fost primul care a făcut acest lucru. Pompierii Romei sunt de obicei prezenți la rugăciune, în onoarea rolului lor la inaugurarea statuii în 1857. Participă și primarul Romei și alți oficiali. În ciuda evenimentului anulat, se așteaptă ca pompierii să pună o coroană de flori proaspătă pe brațul întins al Mariei, în această dimineață.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia