Papa Francisc

01.12.2020, Vatican (Catholica) – „Într-un moment atât de critic pentru întreaga omenire, faptul că femeile și bărbații care lucrează pentru a împărți dreptatea se reunesc pentru a se gândi la modul de construire a noii justiții sociale este, fără îndoială, o veste excelentă.” Astfel începe mesajul video al Papei Francisc adresat cu ocazia deschiderii lucrărilor Conferinței Internaționale a Judecătorilor care sunt membri ai comitetelor pentru drepturile sociale din Africa și America, cu desfășurare între 30 noiembrie și 1 decembrie. Tema propusă de conferință este: „Edificarea justiției sociale. Spre aplicarea deplină a drepturilor fundamentale ale persoanelor în condiții de vulnerabilitate”.

În mesaj, Sfântul Părinte îndeamnă la o „revizuire conceptuală completă a ideii de justiție socială”, care să ia în considerare mai presus de toate „dimensiunea realității” și să nu neglijeze „imaginea tulburătoare în care o mică parte a umanității trăiește în abundență, în timp ce unui număr cu mult mai mare de persoane nu îi este recunoscută demnitatea, fiindu-i ignorate sau încălcate drepturile sale cele mai fundamentale”. Papa Francisc evidențiată că dreptatea socială este „o misiune care trebuie împlinită în fiecare zi, cu o atitudine de angajare care urmează calea Bunului Samaritean, evitând tentația de ” a trece peste” și de „a ignora situațiile care nu ne privesc direct”.

Pontiful insistă asupra necesității de a refuza „cultura indiferenței” sau atitudinea întoarcerii privirii în altă parte. „Este foarte dificil să edificăm dreptatea socială fără a ne baza pe oameni”, atrage atenția papa Francisc, explicând că realizarea dreptății sociale înseamnă combaterea cauzelor structurale ale sărăciei, inegalității, lipsei locurilor de muncă, cauzele lipsei hranei, a terenurilor agricole. Sfântul Părinte evidențiază totodată că „solidaritatea este un mod de a face istorie” și, referindu-se la edificarea noii justiții sociale îndeamnă la a ține cont de faptul că tradiția creștină nu a recunoscut niciodată dreptul la proprietate ca fiind un drept absolut și de neatins. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia