22.11.2020, Vatican (Catholica) – „Nu suntem făcuți pentru a visa vacanțe sau sfârșitul de săptămână, ci pentru a împlini visurile lui Dumnezeu în această lume”, a spus Papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată în Bazilica San Pietro duminică, 22 noiembrie 2020. Prin tradiție, în ultima duminică a anului liturgic după ritul roman sau latin Biserica celebrează solemnitatea „Cristos, Regele universului”.

La predica de la Sfânta Liturghie, Papa a remarcat că pagina evangheliei cu judecata de pe urmă (Matei 25,31-46), proclamată în această solemnitate, reprezintă, de fapt, „ultima pagină a Evangheliei după Matei înainte de Pătimire: înainte de a ne dărui iubirea Sa pe cruce, Isus ne dă ultimele dispoziții testamentare. Ne spune că binele pe care îl vom face unuia dintre frații săi mai mici – flămânzi, însetați, străini, nevoiași, bolnavi, la închisoare – Lui îi va fi făcut (vv. 37-40). Domnul ne înmânează, astfel, lista darurilor pe care le dorește pentru nunta veșnică cu noi în ceruri. Sunt faptele de milostenie, cele care fac veșnică viața noastră. […] Eu sunt acolo, îți spune Isus, te aștept acolo, unde nu îți închipui și unde probabil nu vrei nici măcar să privești, acolo, în cei săraci. Eu sunt acolo, unde gândirea dominantă, după care viața merge bine dacă mie îmi merge bine, nu este interesată. Eu sunt acolo, îți spune Isus și ție, tinere, care cauți să îți împlinești visele vieții.”

Papa a dat ca exemplu de urmat pe Sfântul Martin care, văzând un sărac care cerea ajutor de la trecătorii indiferenți, neavând altceva cu sine decât uniforma de lucru, a tăiat-o în două și i-a dat jumătate celui sărac. Noaptea următoare, Martin a avut un vis: Isus, îmbrăcat cu jumătatea de haină cu care îl îmbrăcase pe cel sărac, i-a spus aceste cuvinte: „Martine, m-ai acoperit cu această haină” (cf. Sulpicius Severus, Vita Martini, III). „Sfântul Martin”, a reluat Papa, „era un tânăr care a avut acel vis pentru că l-a trăit, chiar fără să o știe, asemenea drepților din evanghelia acestei zile”.

„Dragi tineri, dragi frați și surori, să nu renunțăm la marile vise. Să nu ne mulțumim cu datoria. Domnul nu vrea să reducem orizonturile, nu ne vrea parcați la marginile vieții, ci în cursă către țeluri înalte, cu bucurie și îndrăzneală. Nu suntem făcuți pentru a visa vacanțe sau sfârșitul de săptămână, ci pentru a împlini visurile lui Dumnezeu în această lume. El ne-a făcut capabili să visăm pentru a îmbrățișa frumusețea vieții. Iar faptele de milostenie merg chiar la centrul viselor noastre mari. Dacă ai vise de adevărată glorie, nu de gloria lumii care vine și pleacă, ci de gloria lui Dumnezeu, aceasta este calea. Citește pericopa Evangheliei de astăzi, meditează asupra ei, pentru că faptele de milostenie dau glorie lui Dumnezeu mai mult decât orice altceva. Ascultați bine acest lucru: faptele de milostenie dau glorie lui Dumnezeu mai mult decât orice altceva. Asupra faptelor de milostenie vom fi judecați în cele din urmă.”

La Sfânta Liturghie de la Altarul Catedrei, respectând restricțiile sanitare impuse de pandemie, au luat parte un număr foarte restrâns de persoane, printre acestea aflându-se și două grupuri mici de tineri din Panama și din Lisabona cu ocazia ceremoniei de înmânare și preluare a Crucii pentru următoarea ediție internațională a Zilei mondiale a tineretului. Ceremonia era programată inițial în Duminica Floriilor, dar contextul pandemic a impus nu numai reprogramarea acesteia, dar și a următoarei Zile Mondiale a Tinerilor, care va avea loc în capitala lusitană în 2023. (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia