Arhiepiscopul Jean-Claude Hollerich

09.11.2020, Luxemburg (Catholica) – Cardinalul Jean-Claude Hollerich, Arhiepiscop de Luxemburg și președinte al Comisiei Conferințelor Episcopale din Comunitatea Europeană, a avut un dialog cu L’Osservatore Romano, pe tema noii enciclice pontificale, „Fratelli tutti”. Textul a fost semnat de Papa Francisc pe 3 octombrie 2020, la Assisi, promulgat oficial a doua zi. Prelatul a spus că enciclica îi naște un singur cuvânt care să o descrie: „entuziasm”. „Sunt entuziasmat pentru că în această lectură se simte gustul Evangheliei. Nu este nimic mai mult și nimic mai puțin decât Evanghelia. Nu există altceva decât ceea ce ne spune Cristos în Evanghelie.”

„Papa Francisc ne invită la o nouă globalizare: aceea a iubirii și a fraternității”, a spus Cardinalul. După ce a vorbit despre riscul închiderii în fața semenilor, prelatul a explicat: „Deschidere și schimbare sunt paradigma creștinismului: încă din timpul apostolilor. […] În această (enciclică) este Evanghelia și Evanghelia vine întotdeauna mai înainte. În acest sens pot spune că în enciclică este toată învățătura preexistentă a Bisericii, însă cu limbajul Papei Francisc, care este un limbaj ce știe să o facă plăcut mirositoare, ce știe să vorbească inimii.” Vorbind despre Europa, prelatul a spus: „Avem datoria să facem apel la conștiința tuturor. Nu este (numai) o problemă de politici. Ci mai ales de conștiințe. Uniunea are nevoie de valori, însă nu văd o mare circulație de idealuri în acest timp. Uniunea supraviețuiește din compromisuri, nu trăiește din idealuri. Trebuie să ne întoarcem la originalul ideal al unei case comune.”

La finalul dialogului, Cardinalul Hollerich a ținut să adauge acestea: „Eu văd Fratelli tutti ca urmare și consecință a lui Laudato si’. Trăim ca frați într-o casă comună. Numai dacă suntem frați se protejează casa comună. Așadar a fi frați înseamnă a colabora la ocrotirea creației cu frații din Amazonia și cu aceia din generațiile viitoare. Există o legătură care decurge prin consecință între cele două enciclice care va trebui aprofundată ulterior. Nu am îndoieli că ambele documente sunt bazele pe care trebuie construit un nou umanism pentru toți oamenii de bunăvoință.”

Sursa: InfoSapientia.ro

Exprimaţi-vă opinia