Arhiepiscopul Jean-Claude Hollerich

04.11.2020, Roma (Catholica) – „Este un atac împotriva Europei făcut de un grup de teroriști, mic dar foarte periculos. Obiectivul lor este acela de a diviza Europa, de a întări forțele de ultra-dreapta și populiste, forțe care alimentează dezbinarea, îndepărtând Europa de valorile sale fundamentale.” Sunat de agenția SIR, Cardinalul Jean-Claude Hollerich, Arhiepiscop de Luxemburg și președinte al Comisiei Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE), comentează faptele de terorism care au rănit Europa. De la decapitarea profesorului de istorie Samuel Paty, la atacul săvârșit de un tânăr extremist în interiorul bazilicii din Nisa până la atentatul multiplu din orașul Viena.

– Eminență, de ce atâta furie împotriva Europei?

– Pentru că Europa arată lumii că fanatismul nu are sens. Pentru că Europa este un continent unde populații foarte diferite între ele au reușit să trăiască împreună, înțelegându-se cu privire la valori comune. Pentru că am muncit pentru o cetățenie în Uniunea Europeană și am reușit s-o construim, dărâmând zidurile naționale care împărțeau popoarele. În afară de asta, Europa este locuită de atâția musulmani și oameni de alte credințe și am demonstrat că este posibil să conviețuiască bine împreună. Desigur, există grupuri, ca de exemplu în suburbiile din marile orașe franceze, unde oamenii n-au reușit să se integreze, dar în general Europa este un succes al trăirii împreună și acest lucru le face rău teroriștilor. Ei nu pot suporta ca acest proiect, întemeiat pe valori comune, este posibil și pentru aceasta ne atacă.

– Au apărut deja titluri în ziare și postări pe social în care se dă vina pe imigrație și pe islam.

– Nu este adevărat. Și pot demonstra cu atâtea exemple. După atentatul de la Nisa, Uniunea musulmanilor din Luxemburg mi-a scris imediat o scrisoare. Voiau să îmi exprime, fiind conducător al Bisericii Catolice din țara noastră, toată oroarea lor în fața acelui act barbar. Și imamul din Bordeaux a spus clar că Mahomed în fața atacului de la Nisa ar fi simțit rușine amintind că Mahomed a fost criticat de atâtea ori în timpul vieții sale însă nu a luat în serios niciodată aceste critici și nu s-a înfuriat.

– În această privință, mulți afirmă că desenele ofensatoare împotriva unei religii sau împotriva exponenților din lumea musulmană nu ajută la combaterea terorismului. Dvs ce părere aveți?

– Cred că libertatea nu poate să fie absolută. Cred că libertatea de exprimare trebuie să țină cont și de ceea ce gândesc ceilalți, sentimentele lor, mai ales sentimentele religioase. Și aici cred că este bine să se ia în mână din nou enciclica Papei Francisc, Fratelli tutti, pentru că arată, și Franței, că libertatea poate să fie exercitată numai dacă împreună cu fraternitatea, altminteri nu există egalitate.

– Există o corelație între terorism și pandemie?

– Cred că teroriștii pot să fi profitat de acest timp de fragilitate pe care îl trăim. Oamenii din Europa sunt neliniștiți. Sunt izolați în case. Le este frică. Nu se simt bine. Există boala care continuă să circule. Există moartea care vine în cadrul familiilor. Știm că angoasa se poate transforma în agresiune. Însă tocmai asta este ceea ce vor teroriștii. Vor dezbinarea societății europene.

– Așadar, care trebuie să fie răspunsul Europei la barbaria fundamentalismului?

– Înainte de toate, trebuie să fie un răspuns unit, adică trebuie să aibă glasul tuturor țărilor din Uniune, al tuturor creștinilor, ateilor, agnosticilor, musulmanilor, evreilor. Toți împreună trebuie să spunem nu. Trebuie să spunem cu fermitate că nu ne vom lăsa învinși de ură și de violență. dimpotrivă, vrem să trăim valorile care au făcut posibil proiectul Europei. Vrem să trăim fraternitatea despre care ne-a vorbit papa Francisc. Nu ne vom lăsa învinși cu privire la acest punct. (material al agenției SIR, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)

Sursa: InfoSapientia.ro

Exprimaţi-vă opinia