A murit părintele Sorge SJ

Publicatla 4 November 2020

pr. Bartolomeo Sorge SJ

02.11.2020, Roma (Catholica) – La 2 octombrie, la telefon, era vesel și incisiv ca întotdeauna. Tema colocviului erau scandalurile financiare explodate în Vatican. „Biserica este în carantină, a fost lovită de unii viruși teribili. Însă este o trecere obligatorie pentru a se purifica. Din lockdown va ieși mai bine și vindecată. Pentru totdeauna”. Fără uimire deosebită, deoarece era sigur că Papa Francisc va accelera opera sa reformatoare pentru a „destructura structurile de putere poluată din Vatican, așa cum a anunțat la începutul pontificatului său”. Realism aprofundat și meditat, și speranță concretă, transpărea din cuvintele părintelui Bartolomeo Sorge, cu o lună înainte de a muri la 91 de ani datorită unei boli neașteptate.

Iezuit, teolog, și politolog, expert în doctrina socială a Bisericii, fost director al La Civiltà Cattolica și al Aggiornamenti Sociali, teolog și politolog, mare expert în doctrina socială a Bisericii, despre părintele Sorge se amintește și angajarea sa împotriva mafiei, împotriva căruia a inspirat „primăvara din Palermo”. Sorge s-a născut la Rio Marina, în insula Elba, din părinți de origine cataneză, la 25 octombrie 1929, iar în 1938 s-a mutat cu familia la Castelfranco Veneto. În 1946 a intrat în Societatea lui Isus, hirotonit preot în 1958. S-a format la Milano, în Spania și după aceea la Roma. În 1966 a intrat în redacția de la La Civiltà Cattolica, bilunar al Societății lui Isus, și a devenit directorul său în 1973, urmând părintelui Roberto Tucci. A colaborat la redactarea lui Octogesima adveniens, document pontifical semnat de Sfântul Papă Paul al VI-lea despre acțiunea comunității în domeniul politic, social și economic.

În anii ’80 s-a dedicat, prin conferințe ținute în diferite orașe din Italia, pentru a promova în catolici o nouă identitate culturală și un nou rol politic, cu obiectivul unei „refondări” a Democrației Creștine. S-a bătut mereu împotriva integrismului unor mișcări catolice, care la întâlnirea „Evanghelizare și promovare umană”, în 1976, a definit „molia evangheliei”. Părăsind conducerea lui La Civiltà Cattolica în 1985 pentru a merge la Palermo, din 1986 până în 1996 a condus Institutul de Formare Politică „Pedro Arrupe” din capitala siciliană. În cadrul acestui institut, împreună cu pr. Ennio Pintacuda, cu mișcarea Città per l’Uomo [Cetatea pentru Om] a susținut așa-numita Primăvară din Palermo a lui Leoluca Orlando și după aceea în 1991 mișcarea sa La Rete [Rețeaua], însă după aceea l-a înlăturat pe Pintacuda în 1992 din institut tocmai pentru că s-a apropiat prea mult de mișcare. Din 1997 a trăit la Milano, la Centrul „San Fedele”, unde a fost responsabil din iunie 1998 până în septembrie 2004. A fost și director al revistei Popoli până în 2005, în timp ce a condus Aggiornamenti Sociali până în 2009. A continuat mereu să țină conferințe în Italia și în străinătate, în timp ce în anii recenți nu au lipsit, și pe social, intervențiile sale – adesea foarte polemice – despre temele politicii și a socialului. Sunt numeroase publicațiile sale, mai ales în domeniul raporturilor dintre catolicism și politică.

La 2 decembrie anul trecut în localurile facultății teologice din Palermo, Sorge a prezentat ultima sa operă literară cu titlul „Visele și semnele unui drum”, scrisă la patru mâini cu Maria Concetta De Magistris. În carte, iezuitul reparcurge experiențele vieții sale. Cu acea ocazie cu privire la primăvara palermitană a spus: „Perioade cum este aceea pe care am trăit-o nu se pot uita, însă există după aceea și travaliul iernii. Nu pot să judecă pentru că lipsesc din Palermo de mulți ani, însă cred că unele roade deja s-au maturizat, altele se vor maturiza”. Imediat ce a ajuns în Sicilia, „în timpul unei întâlniri cu tineri sicilieni la Sciacca, am văzut în ochii și în cuvintele tinerilor din Sud același elan și aceleași energii pe care le au tinerii din Nord, idealurile sunt aceleași. Au comis o singură greșeală: plângându-se. De aceea le-am spus să-și suflece mânecile și să reunească toate energiile pe care le aveau fără a aștepta o soluție de sus.”

Părintele Sorge s-a stins pe neașteptate în această dimineață în locuința pentru iezuiți bătrâni care se află la Gallarate (Varese), în care a petrecut ultimii ani și cardinalul Martini. Au dat știrea Aggiornamenti sociali, ziarul al cărui director emerit mai era, și comunitatea călugărească de la „San Fedele” din Milano. Într-un tweet, Pierluigi Castagnetti a scris în această dimineață că „ne-a părăsit părintele Bartolomeo Sorge. Un alt protagonist al culturii italiene. Un mare formator de catolici democratici, un renovator curajos al Bisericii italiene”. În timp ce părintele Antonio Spadaro, director al La Civiltà Cattolica, a anunțat că „la ora 9 în această dimineață ne-a părăsit la vârsta de 91 de ani părintele Sorge, mare iezuit și director al La Civiltà Cattolica și glas profetic care a însoțit receptarea Conciliului în Italia”. (material Vatican Insider, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)

Sursa: InfoSapientia.ro

Exprimaţi-vă opinia