Papa Francisc

16.10.2020, Vatican (Catholica) – Papa Francisc va participa săptămâna viitoare, în Roma, la o celebrare ecumenică de rugăciune și la o ceremonie interreligioasă pentru pace, a anunțat vineri Vaticanul. Momentul de rugăciune va avea loc la Bazilica Santa Maria din Aracoeli, marți după-amiaza, 20 octombrie, și va include participanți din diverse tradiții creștine. După rugăciune, Papa Francisc se va alătura unei ceremonii cu reprezentanți ai marilor religii ale lumii, care va avea loc în Piața Campidoglio. Piața, care se află pe Dealul Capitolin din Roma, a fost proiectată de Michelangelo. Clădirile din jurul pieței adăpostesc un muzeu al orașului și primăria Romei. Bazilica Santa Maria din Aracoeli se află de asemenea pe dealul Capitolin.

Ceremonia interreligioasă va urma momentului de rugăciune. Va include discursuri, proclamarea și lansarea Apelului pentru pace din 2020, aprinderea unei lumânări a păcii și un semn al păcii dat cu distanțare socială. Se va păstra un minut de reculegere în amintirea victimele războaielor și ale pandemiei. Pe lângă Papa Francisc, alți participanți vor fi de exemplu Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului; Haim Korsia, șef rabinul Franței; Mohamed Abdelsalam Abdellatif, secretarul general musulman al Comitetului superior al fraternității umane; și budistul Shoten Minegishi. Momentul de rugăciune și ceremonia interreligioasă sunt ambele organizate de Comunitatea catolică laică Sant’Egidio. Celebrarea ecumenică are ca titlu „O întâlnire de rugăciune pentru pace în Duhul de la Assisi”, tema fiind „Nimeni nu este mântuit singur – pace și fraternitate”.

În paralel cu momentul creștin de rugăciune, oamenii din alte tradiții religioase se vor ruga în lăcașele lor de cult. Pe site-ul propriu, Sant’Egidio citează cea mai recentă enciclică a Papei Francisc, „Fratelli tutti”, în care se spune că „diferitele religii, în baza respectului lor față de fiecare persoană umană ca făptură chemată să fie un copil al lui Dumnezeu, contribuie semnificativ la construirea fraternității și la apărarea justiției în societate”. „În spiritul acestor cuvinte ale Papei Francisc […] Comunitatea Sant’Egidio a promovat Întâlnirea internațională de rugăciune pentru pace între marile religii ale lumii”, citim pe site-ul amintit. După citirea apelului de pace, un grup de copii va da citire unui apel către ambasadorii și liderii politici internaționali și italieni prezenți.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia