Papa Francisc

15.10.2020, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a chemat laicii să facă un pas înainte în îndeplinirea misiunii Bisericii de a evangheliza. Apelul a fost formulat în prefața unei cărți scrise de un Episcop italian. „Este momentul ca laicii să facă un pas înainte, un pas în plus. Și să găsească în Biserică spațiul necesar pentru a face aceasta și modul de a răspunde vocațiilor lor”, a scris el în prefața la volumul „Simfonie de slujiri. O prezență reînnoită a laicilor în Biserică” (Sinfonia di ministeri. Una rinnovata presenza dei laici nella Chiesa), al Episcopului Fabio Fabene, sub-secretar al Sinodului Episcopilor.

„Inspirându-se din învățătura bogată a Conciliului Vatican II, receptată de Sinodul Episcopilor și de predecesorii mei, acest volum oferă o reflecție aprofundată despre slujirile pe care Sfântul Papă Paul al VI-lea le-a reformat, nemailegându-le de drumul de pregătire la slujirea primită prin hirotonire, ci de varietatea de vocații și slujiri laicale pe care Duhul Sfânt le ridică în Biserică”, explică Sfântul Părinte. „Sfântul popor al lui Dumnezeu, uns de Duhul, este în întregime sacerdotal, deoarece participă la unica preoție a lui Cristos. Slujitorii hirotoniți, care acționează in persona Christi capitis, sunt desigur indispensabili pentru creșterea acestui popor, din moment ce numai ei pot să prezideze Euharistia pentru a-l sătura și să dezlege păcatele pentru a prelungi în el milostivirea lui Dumnezeu.”

Pontiful a explicat că centrul misiunii laicale constă în „consacrarea lumii conform proiectului lui Dumnezeu. Această acțiune este una cu coresponsabilitatea laicilor în edificarea Bisericii, așa cum a scos în evidență în mod special Christifideles laici a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Slujirile instituite îndeplinesc această dublă misiune în favoarea Bisericii și a lumii, făcându-i pe laici (femei și bărbați) subiecți activi ai evanghelizării și ai misiunii. Așa cum am scris în Evangelii gaudium, ei sunt marea majoritate a poporului lui Dumnezeu și este necesar ca să fie recunoscută la toate nivelurile vocația lor specifică, evitând în orice mod să fie clericalizați.”

„Timpul este acum”, citim în continuare în prefață. „Misiunea laicilor nu este un privilegiu al câtorva și comportă dăruire totală și implicare deplină. Laicilor înșiși li se cere să fie bucuroși în dăruirea de sine și în rugăciune, să crească și să lucreze în cadrul comunității creștine pentru a-i împărtăși și a-i susține drumul, în schimbul reciproc al darurilor ridicate de Duhul. Tocmai aceasta este sinodalitatea la care Dumnezeu ne cheamă și care ne cere să răspundem la diferitele chemări; să mergem împreună, păstori și turmă, pe cărările istoriei; să fim una în diversitatea carismelor.”

Exprimaţi-vă opinia