mesaj video

14.10.2020, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a transmis un mesaj video participanților la inițiativa intitulată „Countdown” (Numărătoarea inversă). Evenimentul digital TED (tehnologie, divertisment și design), organizat la nivel mondial, urmărește găsirea unor soluții imediate la criza climatică, pornind de la convingerea că „Fiecare dintre noi poate oferi o contribuție”.

Actualul sistem economic nu este sustenabil. Ne confruntăm cu imperativul moral și cu urgența practică de a regândi multe aspecte: cum producem, cum consumăm, modul în care reflectăm asupra culturii deșeurilor și a viziunii pe termen scurt, asupra celor săraci și a indiferenței în privința lor, asupra creșterii inegalităților și a dependenței de sursele de energie dăunătoare. Astfel a evidențiat Papa Francisc în mesajul video transmis participanților la inițiativa mondială destinată găsirii unor soluții imediate pentru a răspunde la criza climatică. Referindu-se la actualul moment de dificultate, cauzat de pandemie și de criza socială și ecologică, pontiful a observat: „Această situație ne pune pe toți în fața necesității de a face o alegere. Alegerea dintre ceea ce contează și ceea nu contează. Alegerea de a continua să ignorăm suferința celor mai săraci și să maltratăm casa noastră comună, Pământul, sau alegerea de a ne angaja la fiecare nivel pentru a transforma modul nostru de a acționa.”

Amintind necesitatea acțiunii comune pentru a evita dezastrele care ar urma să aibă loc, potrivit oamenilor de știință, Papa Francisc s-a referit în mesaj și la economie, spunând că aceasta „nu poate fi limitată la producție și distribuție”, ci trebuie să considere și impactul său asupra mediului și asupra demnității persoanei. Sfântul Părinte îndeamnă la o economie „creativă în sine, în privința metodelor, a modului de a acționa”, propunând un parcurs „de transformare și acțiune” cu scopul de a construi, în următorul deceniu, o lume în care să răspundem nevoilor generațiilor prezente, fără a compromite posibilitățile generațiilor viitoare”. „Aș dori să îi îndemn pe toți oamenii de credință, creștini sau nu, și pe toți oamenii de bunăvoință să întreprindă acest parcurs, pornind de la credința sa sau – dacă nu crede – pornind de la propria bunăvoință. Fiecare dintre noi, ca indivizi și membri ai unor comunități – familii, comunități de credință, de afaceri, asociații, instituții – poate aduce o contribuție semnificativă”, a spus pontiful în mesajul video adresat participanților la evenimentul digital mondial destinat găsirii unor soluții imediate la criza climatică.

Reamintind enciclica „Laudato si’”, Pontiful a evidențiat necesitatea promovării, la fiecare nivel, a unei educații în vederea îngrijirii casei noastre comune, dezvoltând înțelegerea faptului că problemele de mediu sunt legate de nevoile umane; o educație bazată pe date științifice și pe o abordare etică”. O altă necesitate privește accesul la apă și alimente, accesul sigur la apa potabilă fiind un drept esențial și universal al omului. Dat fiind că apa determină supraviețuirea oamenilor, aceasta este o condiție aflată la baza exercitării oricărui alt drept și responsabilitate. De asemenea, a evidențiat că asigurarea unei alimentații adecvate pentru toți, prin metode agricole nedistructive, ar trebui să devină scopul fundamental al întregului ciclul de producție și distribuție a alimentelor. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia